De sociale rol van stadslandbouw 1 – Moe’s Tuin

0

Een bijeenkomst in Delft over buurtmoestuinen en stadslandbouw (waar ik namens ER een van de sprekers was) bood een interessante blik op de buurt(moes)tuin als sociaal bindend element. Deze tuinen zijn niet gericht op commerciele voedselproductie maar op zelfvoorziening voor en door bewoners. De eerste spreker was mw. Tilly Kaisiëpo, initiatiefneemster van Moe’s tuin: een tijdelijke tuin voor 20 gezinnen op een braakliggend stuk grond tussen flats in de Poptahof in Delft. De tuin is opgezet om de bewoners bij elkaar te brengen en de deelnemers vormen bewust een afspiegeling van de wijk met ruim veertig verschillende nationaliteiten.
Mooi was hoe mw.  Kaisiëpo, sinds 1993 bewoner van een van de flats in de Poptahof, vertelde over de tuin van haar moeder in Papoea Nieuw-Guinea, waar zij is geboren, en over de relatie met de bodem die zij daar mee vandaan nam. Toen zij dacht over een manier om in contact te komen met haar medebewoners zag zij tuinieren als een verbindend element tussen de verschillende culturen. Immigranten komen vaak uit streken waar landbouw deel van het huishouden is of waar zij de voornaamste bron van inkomen is. Een bron die langzaam aan het opdrogen is. Mede daarom zijn veel van hen hierheen gekomen. Hoewel hier volgens mij nog geen onderzoek naar gedaan is moet de relatie van immigranten met landbouw heel dubbel zijn. Enerzijds is er nog veel kennis aanwezig vooral bij de oudere generatie, anderzijds wensen ze voor hun kinderen een beter bestaan dan dat wat ze zelf hebben achtergelaten. Het lijkt er op dat op dit  moment een toekomst in de landbouw – en ambachtelijk werk in het algemeen – niet veel aantrekkingskracht heeft voor tweede-generatie allochtonen. Zou stadslandbouw daar verandering in kunnen brengen ?
Voor Moe’s Tuin is inmiddels een wachtlijst, maar over een paar jaar wordt begonnen met de bouw van de laatste flat, en dan moet de tuin verdwijnen. Mw.  Kaisiëpo zit daar naar eigen zeggen niet mee. Dan is haar werk gedaan en de wijk gerenoveerd en moet de sociale interactie weer uit de wijk zelf komen.

Delen

Over de Auteur

Gesloten voor reacties