Community & empowerment: stadslandbouw in de kunst

0

Naast de productie van landbouwproducten op de plek waar ze nodig zijn biedt stadslandbouw wat wij noemen milieutechnische en sociale spinoff. In de kunst vinden interessante experimenten plaats die die sociale spinoff onderzoeken. In Rotterdam gaat het project Zomerpark Zestienhoven van Gina Kranendonk zijn tweede jaar in, binnen het Foodprint-project van Stroom zal het komende jaar een aantal kunstenaars de wijk intrekken en op dit moment vindt in Amsterdam het project De kok, de kweker, zijn vrouw en hun buurman plaats van Marjetica Potrč en Wilde Westen.

In deze projecten is de moestuin een plek voor ontmoeting en uitwisseling met anderen en met de natuur. Potrč en Wilde Westen noemen hun project “een experiment dat stadslandbouw als middel tot culturele vernieuwing onderzoekt, de actieve betrokkenheid van bewoners bij hun omgeving wil vergroten en creativiteit, ondernemerschap en ecologisch bewustzijn in de wijk wil stimuleren.”

De link tussen stadslandbouw en community building is vanzelfsprekend omdat voedselproductie in de stad de verantwoordelijkheid en zeggenschap over voedsel weer dichter bij de burger brengt. Het biedt ruimte aan kleinschalig ondernemerschap (wat niet hoeft te betekenen dat stadslandbouw een kleinschalig fenomeen is – maar daarover meer in een andere post), aan directe verbindingen tussen de boer en de consument (soms verenigd in een persoon) en stimuleert voedselsoevereiniteit: invloed op wat voor voedsel geteeld wordt en hoe en uiteindelijk op wat je eet. Daarnaast biedt het natuurlijk ook gewoon een activiteit die in zichzelf diep bevredigend kan zijn, alleen of met anderen.
Komende zaterdag 18 april is de housewarming van het project De kok, de kweker, zijn vrouw en hun buurman.Aanvang 15.30uur. Meeting point: Lodewijk van Deijsselstraat 61

Delen

Over de Auteur

Laat een reactie achter