Growing Power’s National-International Urban & Small Farm Conference

0

Na 3 keer Urban Ag VS denk ik dat ik kan zeggen dat Stadslandbouw in de VS van een heel andere orde is dan hier  in Nederland. Allereerst qua aantallen. Stadslandbouw leeft in de VS al lang en is bij goed geopende ogen (bij wijze van spreken) op elke hoek van de straat aanwezig. Daarnaast kom je op de vele bijeenkomsten hier in Nederland vooral een hoop mensen tegen die de randvoorwaarden voor stadslandbouw moeten (willen) creëren, maar niet de mensen die grond onder hun nagels hebben, weten hoe een plant groeit en om 6 uur op het land staan en doorgaan tot middernacht als het moet.

Hal met toehoorders GP conference

Bij binnenkomst in de hal op de Wisconsin statefair  Ag Village te Miwlaukee viel dit meteen weer op. Ruim 1500 deelnemers (een groot aantal duidelijk de uitvoerders van deze stadslandbouw)  zaten aandachtig te luisteren naar een op zijn Amerikaans vurige speech van Winona LaDuke over voedsel-soevereiniteit en vooral zaad-soevereiniteit.

Na deze en nog een aantal andere speeches hadden wij even kort de tijd om rond te lopen te lunchen (deze en al het andere eten en drinken was deze dagen uitstekend, oa met wilde rijst meegebracht door Winona LaDuke).

drinking Milwaukee Local Organic Beer

Bij nader inzien gelukkig, zaten wij in de eerste serie Breakout-sessions. Bij het begin van de presentatie van UIT JE EIGEN STAD met de titel:  Urban and Peri-Urban Agriculture in the Netherlands and the Next (R)evolutionary Step: Why All the Agriculture in the Netherlands is (not)Urban-Agriculture! (voor hen die deze presentatie willen zien. Deze verzorgen wij op verzoek. Neem hiervoor contact op met info@uitjeeigenstad.nl) was het nog angstvallig rustig, maar bij het vorderen van de presentatie was de groep zo groot dat mensen moesten blijven staan. Toch wel bevredigend dat mensen blijkbaar interesse hebben in je verhaal.

napraten na presentatie

Wij zijn los van elkaar naar verschillende sessies geweest oa rond de thema’s ; Aquaponics, Aquacultuur, Hydrocultuur, composteren, stadsmarkttuinen, verticalfarming etc. Vele interessante lezingen die zeer de moeite waard waren. Een hiervan wil ik speciaal uitlichten. De presentatie van de studenten van de Catherine Ferguson Academy hier vooral bekend door de Documentaire van Macha en Manfred Poppenk en Suzan van Steenwijk ‘Made in Detroit’ uitgegeven in de VS als ‘Grow in Detroit’. Geweldig krachtige jonge vrouwen die door hun schoolboerderij, meer bezig zijn met gezond eten, bewust zijn dat er een keuze is om borstvoeding te geven aan hun kinderen en klaar zijn voor de volgende stap in hun leven (soms ook als stadsboerin)

studentes van CFA

Naast de sessies waren uiteraard de verschillende marktkramen interessant mooie (on)zinnige producten, als gereedschap, boeken, zaden, informatie, T-shirst en Bumperstickers.

Daarnaast was een groot onderdeel van de zaterdag programmering de farm-tours. Wij besloten (omdat we maandag toch naar Sweet Water Organic zouden gaan mee te gaan met de Growing Power Tour. Deze tour met Gele schoolbussen leiden ons oa naar diverse GP locaties als bij het bedrijf KOHLS Corporation, waar GP voor zowel de medewerkers als hun kinderen voedseltuinen hebben aangelegd en wekelijks speciaal op dit bedrijf groentepakketten aflevert voor de medewerkers van Kohl die hieraan deelnemen.

Kohls

Uiteraard ook weer GP bezocht. Het blijf elke keer weer verbazen welke verandering in zo korte tijd is gerealiseerd. Zo focussen zij zich de laatste tijd vnl op duurzame energie welke voor  community initiatieven bereikbaar zijn. Zo hadden ze deze keer een zonneboiler geïnstalleerd die glycherine verwarmt. Met deze glycerine werden de visbassins van het aquaponicssysteem verwarmd. Door een thermostaat krijgen de 2 systemen die er nu op aangesloten zitten de warmte die zij nodig hebben en bij een te veel aan warmte productie wordt momenteel nog de warmte geloosd in buitenwater. Het systeem liep pas 4 dagen en produceerde nu al te veel warmte zodat ze besloten hadden meerdere bassins er op aan te gaan sluiten.

Growing power

Al deze zaken waren leuk en inspirerend, maar vooral het ontmoeten van al die mensen. Mensen die op je af stappen omdat ze je herkennen van internet (facebook, linkedin Group Agro-Polis) of waar je meerdere malen mee hebt gemaild. Maar natuurlijk ook weer al die oude bekenden.

Bas de Groot

Delen

Over de Auteur

Gesloten voor reacties