Kapsalon als lokale voedselcultuur

3

Toen Wayne Roberts te gast was bij de gemeente Rotterdam voorafgaand aan de Dag van de Stadslandbouw ontstond enige verwarring toen hij hoog opgaf van de Kapsalon die hij de dag ervoor had gegeten. Wie had dit stadslandbouw-icoon een Kapsalon laten eten? Dat toppunt van ongezonde snackcultuur? Het bleek te gaan om een creatieve (en voedingsrijke) herinterpretatie van de Kapsalon door Bob Richters (bekend van Gewoon Bob en Hotspot Hutspot). Opluchting alom.

Ik moest aan dit verhaal denken toen ik deze interessante post las op de Rurale Sociologie Blog waarin Kapsalon als vorm van integratie door lokale stedelijke voedselcultuur wordt beschouwd. Deze post en bovenstaande anecdote refereren aan een belangrijke uitdaging in de discussie over duurzaam voedsel en duurzame (stads)landbouw. De Kapsalon is een voorbeeld van bottom up lokale voedselcultuur die zich grotendeels onttrekt aan het smaakpalet van de foodie en duurzaam voedsel beweging maar die wel een sociaal-culturele waarde heeft. We willen de stad voeden, maar wil de stedeling gevoed worden? De dappere poging om de twee werelden te verbinden is een spannend project, waarin verschillende ideeen over wat lekker en gezond is worden uitgedaagd. Maar het roept ook vragen op over de prijs van ons voedsel. Wat willen we en kunnen we betalen? Bij Hotspot Hutspot, waar we laatst op bezoek waren, kost een drie-gangen-menu 1 Euro meer dan een hamburgermenu bij de McDonaldsen van deze wereld.  Het restaurant kan niet draaien zonder een bijdrage van de woningbouwcorporatie, maar die krijgt daar veel voor terug: jongeren die waardevolle ervaring op doen i.p.v. op straat te hangen, een ontmoetingspunt in de wijk, een mooie buurtmoestuin die een deel van de ingredienten levert. En, wellicht, de start van een gezondere lokale eetcultuur (met alle bijkomende voordelen vandien).

Bob’s Kapsalon (met dank aan Bob):

Grove patatten van pastinaak en raja aardappel van de Buijtenhof in Rhoon,

gedresseerd met een getracheerde rose gebakken lamsmedaillon,

gesmolten truffelkaas van de boer,

en eigen ingemaakte groenten zoals bloemkool met rode biet.

Geserveerd met een yoghurtsaus met verse knoflook en peterselie.

Eet smakelijk

Delen

Over de Auteur

3 reacties

  1. Petra Derkzen op

    Een leuke anekdote en een mooie twist aan de alweer ingeburgerde Kapsalon. Die staat inderdaad misschien ver af van de realiteit van de Foodie. Het voedselculturele in brede zin is continu in verandering en heeft wellicht meer transformerende kracht dan voorlichtingscampagnes. Met betrekking tot de prijs die we betalen; steeds hipper onder ‘foodies’ is bijvoorbeeld ook het koken met ‘gratis’ eten of met ‘afval’ waarmee op een heel andere manier aandacht voor duurzaamheid wordt gevraagd.

Laat een reactie achter