Stadslandbouw in Schiebroek

0

Op 7 september j.l. was ER op bezoek bij Stadslandbouw Schiebroek. Stadslandbouw Schiebroek is een project van Carolien Zeevat i.s.m. bewoners van de wijk in opdracht van woningbouwcorporatie Vestia. Het was een mooie nazomermiddag en we werden door hen onthaald op lekkere hapjes gemaakt met groenten uit de wijk.

Het project is ontstaan in 2011 en is sindsdien langzaam gegroeid, maar het ontstaan gaat verder terug. In 2010 lieten Vestia en Innovatienetwerk door bureau Except een toekomstvisie voor Schiebroek liet maken, waarin stadslandbouw een belangrijke rol speelde. Er was echter nog een kloof tussen het ambitieuze vergezicht (met o.a. collectief beheerde kassen op daken en hergebruik van afvalwater) en de prozaische realiteit in de wijk. In dit spanningsveld is het project Stadslandbouw Schiebroek ontstaan, dat klein is begonnen maar zich langzamerhand door de wijk aan het verspreiden is.

Volgens Carolien Zeevat – schrijver, grafisch ontwerper, volkstuinder – werkt ze gewoon aan moestuinen in de wijk, maar Vestia stond er op dat het stadslandbouw zou heten; wij vinden het goed. Het project is begonnen in overleg met de bewoners. Wat zouden zij willen en op basis daarvan zijn de eerste tuinen aangelegd. De opbrengst is in eerste instantie voor eigen gebruik waarbij ook veel gedeeld wordt (o.a. aan de kinderen die meehelpen). Maar naar aanleiding van het Rotterdamse Oogst Festival opperde Zeevat het idee om de oogst te verwerken in gerechten en die op de markt te verkopen. Een aantal tuinders namen de handschoen op en sindsdien staan ze als Stadslandbouw Schiebroek regelmatig op markten en doen ze ook catering. De omzet wordt geinvesteerd in de tuinen.

Het initiatief blijft groeien. Inmiddels zijn er 21 tuinen verspreid door de wijk en er staan 10 mensen op de wachtlijst voor een tuin. Vestia neemt steeds de investering in de aanleg voor zijn rekening en zorgt voor een watertappunt en opslag. Het onderhoud en de inkoop van zaden e.d. is aan de bewoners. Het feit dat Vestia zowel de woningvoorraad als de openbare ruimte beheert scheelt een hoop rompslomp en maakt de realisatie een stuk eenvoudiger en sneller. Bovendien staat dit soort investeringen dicht bij de kerntaak van de woningbouwcorporatie. Het project heeft al bewerkstelligd dat de wijk schoner is, de sociale controle weer toeneemt. Mensen worden bewuster worden van hun omgeving, leren hun buren leren kennen en gaan meer samen werken. Het wordt interessant om de ontwikkeling van de tuinen over langere termijn te volgen en te kijken of ondernemerschap als drager een (nog) grotere rol kan spelen. Maar met de gastvrijheid waarmee we werden ontvangen en de gemeenschapszin die je ervaart als je het project bezoekt (en waarvan het ontbreken van vandalisme een getuige is) kan het project nu al als geslaagd worden beschouwd.

Delen

Over de Auteur

Laat een reactie achter