ER Groeit in sfeer van uitwisseling en samenwerking

0

Ruim een maand later is het hoog tijd om terug te blikken op de 1e editie van ER Groeit.

Locatie was de VMBO-school van het Grafisch Lyceum Rotterdam aan het Stadhoudersplein (een aantal mensen stond bij de hoofdlocatie aan het Hofplein maar die hebben voor zover we weten, de weg uiteindelijk toch weten te vinden). De hal was voor de gelegenheid omgetoverd tot infomarkt en ontvangstruimte, met dank aan de mooi ingerichte stands van de standhouders. In de kantine werd door de klussers van Cateringa en companen een compostthee en koffiebar, en een tuinschuur met soeppomp neergezet. Een echte ‘eetbare’ leeromgeving.

Alleen de voorbereidingen vormden al een leerrijke ervaring. Voor de workshops konden we deels terugvallen op ons netwerk, maar we hebben ook veel nieuwe mensen met allerlei kennis en vaardigheden leerden kennen. Allen reageerden enthousiast op het idee voor de dag en wilden – voor zover ze geen andere verplichtingen hadden – graag een workshop komen geven. Fantastisch. Hun verhalen zijn op de blog terug te lezen (via dit overzicht) en een aantal van hen hebben heel leuke filmpjes gemaakt. Een mooie reeks portretten van gedreven individuen die al dan niet professioneel maar allen met passie bezig zijn met aspecten van stadslandbouw, van organisatie tot bereiding. En waar we vast nog meer van zullen horen.

Met een man of 90 was de eerste editie goed bezocht (zeker gezien de korte aanlooptijd). Erg leuk om zoveel geïnteresseerden te zien. Die wilden we graag beter leren kennen en daarom begon de ochtend met een spel annex poll met de zaal.

Aan de hand van vragen als: Wie komt waar vandaan? Wie heeft een tuin? Wie verbouwt zijn eigen groente? Wie zijn eigen vee? groepeerden de aanwezigen zich in de zaal (‘Rotterdammers aan de linkerzijde’ en zo voort) en leerden wij dat veel aanwezigen groente telen, er ook een aantal kippen- en bijenhouders waren maar dat nog weinig mensen vee en groente in eigen tuin combineren, dat Rotterdam-Zuid dit jaar ondervertegenwoordigd was, maar dat er ook bezoekers uit andere delen van het land waren ondanks de activiteiten door het hele land i.v.m. de Publieksdag van de stadslandbouw. Zijn we alleen vergeten een filmpje te maken voor Green Thumbs als dank voor hun prachtige groet uit New York. Enfin, volgend jaar weer een kans.

 

 

 

 

 

 

Aansluitend op deze ‘energizer’ begon het workshopprogramma in de lokalen op de eerste verdieping. De vijftien workshops boden een breed spectrum aan onderwerpen in drie thema’s. Zowel voor de ins en outs van het starten van een buurtmoestuin (Grond) , als voor diverse vormen van voedselproductie (Telen) en hoe dit voedsel te verwerken (Oogsten) was veel belangstelling.

 

 

 

 

 

Per workshop verschilde de animo maar dit lijkt vooral gelegen in het grote aanbod. Veel aanwezigen gaven aan moeilijk te kunnen kiezen en meer dan 2 workshops te hebben willen volgen. Reden om volgend jaar terug te komen. Door de opzet met twee workshoprondes konden de workshopgevers ook zelf een workshop volgen, wat ook veelvuldig gebeurde.

Op de infomarkt waar ook een deel van de workshophouders stond konden kippen worden bewonderd, informatie verkregen over verschillende initiatieven en organisaties en boeken en tuinbenodigdheden gekocht. Een goede plek om tussen de workshops door even te praten, kennis te maken of kennis te delen. De getrapte opzet waarbij zowel bezoekers als workshopgevers kennis kwamen delen zorgde voor een gemoedelijke sfeer.

De lunch verzorgd door Cateringa & Companen was niet alleen een happening waar je brood met een zaag te lijf kon gaan, heerlijke ingemaakte producten in een tuinschuurtje kon opscheppen en waar soep uit een waterpomp werd geserveerd, maar demonstreerde ook nog een keer het thema van de dag: uitwisseling en samenwerking. De soep was gemaakt met aardperen van de Gandhituin en prei van Uit Je Eigen Stad en de worsten werden geserveerd die ’s ochtends bij de workshop van Wild Vleesch waren gedraaid. En natuurlijk werd ook hier veel besproken. Ervaringen uitwisselen en plannen maken liepen als een rode draad door de dag. De betrokkenheid en hulp van leerlingen van het GLR bij diverse onderdelen paste hier mooi in en we verheugen ons er op deze samenwerking volgend jaar uit te breiden.

Na de lunch gingen we nog even met een aantal Rotterdamse initiatieven om de tafel om te kijken of meer samenwerking tussen initiatieven nodig is, en, zo ja, hoe dit beter georganiseerd kan worden. Een verslag van deze informele, maar productieve middagsessie volgt binnenkort, maar er bleek behoefte aan samenwerking en er werden diverse ideeën gespuid die navolging gaan krijgen.

Al met al een geslaagde dag, niet alleen door het programma en de activiteiten maar vooral ook door de informele sfeer van ontmoeting. Reden genoeg om het evenement volgend jaar terug te laten komen: in maart 2014. Er gingen zelfs geluiden op dit vaker dan eenmaal per jaar te doen. Wil je bijdragen aan de volgende editie: in de organisatie, als stand- of workshophouder of als sponsor laat het ons weten. Wil je er volgend jaar gewoon graag bij zijn houd dan deze website in de gaten.

Met dank aan iedereen die heeft bijgedragen. Voor een overzicht van de dag en alle geweldige mensen die haar hebben mogelijk gemaakt zie de projectpagina hier.

Delen

Over de Auteur

Laat een reactie achter