ER Groeit: Fermenteren 1 – Zuurkool enzo

0

Workshop Zuurkool enzo
Het is vroeg voorjaar. Hoewel er nog steeds kolen van het land komen, heb ik er geen trek meer in. Mijn oplossing? Ik stop het overschot aan wintergroente in een potje en bewaar het. In de tussentijd voltrekt zich een proces in dat potje dat maakt dat het openen altijd een verrassing is. Zuurkool is een bekend voorbeeld. Maar ook bieten, broccoli, bloemkool en prei (en wat eigenlijk niet?) kunnen fijne smaaksensaties opleveren. Neem -als je hebt- (stevige) groente, een beetje lef en veel geduld mee en kom experimenteren. Met fermenteren.

Sanne is natuurvoedingsadviseur en wil bijdragen aan een gezondere, duurzamere en transparantere voedselketen. Ze vindt het leuk om te laten zien hoe je thuis op een simpele manier bewust met eten om kunt gaan. In Sanne’s keukenkastjes wonen diverse mysterieuze zwammen, gisten en bacteriekolonies die ze met liefde verzorgt. Onlangs opende ze de deuren van het eerste desemhotel in Delfshaven. Meer lezen kan op de website van Keukenboeren

Na een algemene inleiding kiezen deelnemers uit Fermenteren 1: Zuurkool enzo (door Sanne Zwart) of Fermenteren 2: Bier en wijn (door Paul Absil) – zie hun filmpje hier

De ultieme vorm van regionaal, biologisch, natuurlijk is groente en fruit uit je eigen tuin of geplukt aan de bosrand. Vervolgens verwerkt tot producten die het hele jaar door je maaltijden een meerwaarde geven. Het staat ook erg leuk en geeft een zekere trots als je kelderschap gevuld is met potten waarmee je denkt de winter te kunnen overleven.
Je hoeft er niet voor gestudeerd te hebben, de middelen zijn veelal in huis. Het kost hooguit wat tijd maar niets geeft meer mindfullness dan het plukken van besjes of het raspen van kool.

Delen

Over de Auteur

Laat een reactie achter