ER Groeit: Fermenteren 2 – Bier & Wijn

0

Workshop bier & wijn
Er zijn van die jaargetijden dat je omkomt in de vruchten, groenten of granen. Pruimen hebben de reputatie binnen twee weken allemaal rijp te zijn. Je kunt niet van alles jam maken, laat staan dat je ze allemaal vers eet. Op de markt liggen ze dan voor een prikkie. Dat is dan de tijd om wijn te maken.
Op deze workshop laten we de beginselen zien van het verwerken van diverse vruchten en groenten tot aangename wijnen. Dat dit vaak leidt tot dubieus zoete of zure brouwseltjes zal zeker waar zijn maar de workshopleider Paul Absil zal het tegendeel laten zien en proeven. De pruimentijd is reeds voorbij maar ook in de winter is er genoeg voorradig om wijn te maken.
Paul zal ook aandacht geven aan het brouwen van bier.

Paul maakte zijn eerste wijnen op de basisschool, hij is dat gaan opschalen op de middelbare school en is toen maar levensmiddelentechnologie gaan studeren. Paul kan geen besje laten hangen en maakt er wijn of jam van.

Na een algemene inleiding kiezen deelnemers uit Fermenteren 1: Zuurkool enzo (door Sanne Zwart) of Fermenteren 2: Bier en wijn (door Paul Absil) – zie hun filmpje hier

De ultieme vorm van regionaal, biologisch, natuurlijk is groente en fruit uit je eigen tuin of geplukt aan de bosrand. Vervolgens verwerkt tot producten die het hele jaar door je maaltijden een meerwaarde geven. Het staat ook erg leuk en geeft een zekere trots als je kelderschap gevuld is met potten waarmee je denkt de winter te kunnen overleven.
Je hoeft er niet voor gestudeerd te hebben, de middelen zijn veelal in huis. Het kost hooguit wat tijd maar niets geeft meer mindfullness dan het plukken van besjes of het raspen van kool.

Delen

Over de Auteur

Laat een reactie achter