ER Groeit: Stadswild

0

De stad blijkt op veel plekken de ideale habitat te zijn voor konijnen. Ze hebben niet of nauwelijks te duchten van natuurlijke predatoren zoals roofvogels en vossen. Voor velen is de aanblik van de actieve knagers aangenaam, zelfs wel vertederend. Anders is het met stadstuinders die de grootste moeite hebben om gewassen te beschermen. In de Tuin op de Pier stortten de konijnen zich niet alleen enthousiast op de groenten; onder de container die dienst doet als schuur legden ze een uitgebreid gangenstelsel aan. Op den duur zou dat tot verzakking kunnen leiden. Afvangen werd noodzakelijk. Rinus Prince alias De Mollenman had, geholpen door fretten en hond in enkele uren de gehele konijnenfamilie gevangen. Ze werden per plaatse geslacht. Pier-tuinier Bea Oomens heeft ze enkele dagen later volgens klassieke receptuur gebraden. Met als garnituur boerenkool uit eigen pier-tuin werd vervolgens met alle tuinders een feestmaal aangericht. Sommige bewoners vonden deze actie wat minder prettig. Argumenten als „schattige diertjes”, „de weinige natuur die er is niet bestrijden”, tot uiteraard vegetariers die sowieso anti zijn.

In de workshop wordt het videoverslag getoond dat Arne Verbrugh maakte van vangst tot en met maaltijd. Als ter zijde komen dan ook nog even de lotgevallen aan de orde van de varkens Arie en Japie die opgroeiden op Katendrecht. Dat leidt dan als vanzelf tot de vraag of oogst van stadswild (denk bijvoorbeeld aan duiven, eenden, ganzen, halsbandparkieten, meeuwen?) ethisch is te rechtvaardigen. En of dat wel lekker en gezond is. Maar ook een vraag als: waarom niet de lammetjes van de kinderboerderij ter plekke slachten en aan het spit braden?

Deze workshop is minder geschikt voor personen met zwakke maag, kwetsbare kinderen en vegetariers.

Jan de Haas was eerder eigenaar van Studio Hergebruik en nu o.a. actief met het Agrarisch Stadsjournaal

Delen

Over de Auteur

Laat een reactie achter