Verslag derde Dag van de Stadslandbouw – deel 1

0

Het is al weer even geleden, maar bij deze volgt het eerste deel van een verslag van de  Dag van de Stadslandbouw die dit jaar in Utrecht werd gehouden.

De derde editie van de Dag van de Stadslandbouw was heel geslaagd en laat een duidelijke inhoudelijke ontwikkeling zien ten opzichte van de voorgaande edities. Al blijft de Dag vooral een bijeenkomst voor beleidsmakers en adviseurs en minder voor de initiatieven zelf was de keuze voor een locatie die iets van het tegendraadse heeft die de beweging kenmerkt een stap in de goede richting. Ook de catering was lokaler dan voorgaande edities. De hoofdspreker Claus Meyer leek wat verder van het onderwerp verwijderd dan eerdere sprekers (Food Council voorman Wayne Roberts en urban farmer Michael Ableman) maar deed wat van hem verwacht mocht worden en hield een inspirerend en geestig verhaal waarin hij zijn dwarse kijk op lokaal voedsel en New Nordic Cuisine presenteerde.

Meyer verbond met branie en grote penseelstreken het persoonlijke verhaal van zijn jeugd in de jaren zestig (“de slechtste periode in de geschiedenis van de Deense eetcultuur”) in een gebroken middenklassegezin (waar eten niet hoefde te smaken en binnen 20 minuten opgegeten moest zijn) met ‘400 jaar Deens puritanisme’ en de concentratie van macht die in de 20e eeuw plaats vond in de voedselindustrie. De inspiratie voor verandering kwam voor Meyer van de patissier en vaderfiguur die hij als 20-jarige in Frankrijk ontmoette. Tegenover de rationele benadering die hem met de paplepel was ingegoten stelde deze man waarden als gemeenschapszin en persoonlijke levensvervulling.

Zijn schets van de Deense eetcultuur was nogal generaliserend maar ook heel herkenbaar (en geldt in misschien nog wel sterkere mate voor de Nederlandse context) – een goede herinnering dat de huidige interesse in en aanbod van goed voedsel een vrij recente ontwikkeling is. Meyer is zeker niet de enige pionier in Denemarken maar de door hem met René Redzepi opgericht New Nordic Cuisine biedt wel het meest radicale antwoord en het was leuk om te horen en zien aan de hand van een overstelpende hoeveelheid projecten dat dit niet alleen maar een elitair project is.

Sharon Dijksma hield een ontspannen en goed geïnformeerd verhaal en haar aanwezigheid betekent in zichzelf al dat het onderwerp niet helemaal aan het Ministerie van EZ voorbijgaat. Ook de wethouders van gaststad Utrecht en van Leeuwarden zijn enthousiast over het thema. Hopelijk vertaalt dit zich in concrete steun aan projecten.

In deel 2 meer over het programma.

Voor meer info zie ook de Dagvandestadslandbouw.nl

Delen

Over de Auteur

Laat een reactie achter