ERGroeit: Verbeter de wereld en produceer!

0

Uitgangspunt van deze cursus: heb je een stuk landbouwgrond tot je beschikking, dan ben je moreel verplicht dat deze in optimale vorm rendeert en productie geeft.

Hoe maak ik mijn stadsboerderij of groene buurtinitiatief ‘productiever’? Hoe kan ik de oogst of andere opbrengsten van mijn organisatie verhogen? Maar ook: wat kan ik veranderen aan mijn buurtmoestuin om meer te bereiken voor de sociale cohesie in mijn wijk, of voor een gezonde en duurzame levensstijl van mensen in mijn wijk?

Samen kijken wij naar jouw stadslandbouw initiatief: wat is de input, waar zitten de lekken en vooral hoe krijgen we een zo groot mogelijke output; ecologisch, sociaal, cultureel, maar vooral ook economisch. En kunnen we door initiatieven samen te laten werken efficiënter, productiever en systematischer te werk gaan? Denk hierbij aan: Wie produceert wat op welke locatie (met meenemen van grond, bezonning, arbeid etc). Kan overschot “vermarkt” worden? Welk organisatie model is hier kansrijk? Formeel of informeel?

Bij deze workshop nodigen wij zowel de beginners uit die nog met plannen lopen, maar vooral ook hen die al werkzaam zijn aan of bij een initiatief. Deze initiatieven willen we zoveel mogelijk als uitgangspunt nemen.

Bas de Groot (Agrarisch Maatschappelijk ondernemer en verteller; Eigenaar Walden21, Compagnon bij Voord&Wij, medeoprichter Eetbaar Rotterdam en meer ) en Rutger Henneman (sociaal ondernemer, schrijver en activist: Wilgenplantsoen, Gandhituin, Vredestuin, hoofdredacteur Het Potentieel) zijn pioniers van de Rotterdamse stadslandbouwbeweging en delen graag hun kennis en inzichten: “Stadslandbouw is hip. Je maakt vrienden als je kan vertellen dat je op zondag klompen aantrekt om worteltjes te oogsten uit de buurtmoestuin of stadboerderij om de hoek: gezellig wat aanmodderen ‘met de kids’. Maar stadslandbouw moet geen hobby worden. Stadslandbouw kan veel doelen hebben: van werk en inkomen tot het tegengaan van klimaatverandering, van de ontwikkeling van sociale cohesie tot het bestrijden van armoede. Economie is de wet of organisatie (nomos) van het huishouden (oikos). Wat je doel ook is, wil je als stadslandbouwinitiatief iets bereiken, dan moet je het huishouden van je project strak, productief en efficiënt organiseren.

Deze workshop maakt deel uit van ERGroeit 2015. Het complete workshopoverzicht vind je hier.

Delen

Over de Auteur

Laat een reactie achter