ERGroeit: Wormen composteren voor beginners

0

Als je naar de natuur kijkt, dan is daar geen afval. De natuur gaat symbiotische relaties aan. De output van het ene systeem is de input voor het andere systeem. Dat geldt voor uitwerpselen maar ook de overblijfselen van planten, schimmels en dieren nadat ze zijn overleden. Leuk verhaal, zal je denken. Maar wat kan ik daarmee? Nou, door meer te kijken naar de natuur kunnen wij leren hoe wij onze samenleving meer circulair kunnen inrichten. Zonder afval.

Persoonlijk vind ik wormen zeer bijzondere wezens. Ze eten bijna 24 uur per dag en kunnen hun eigen lichaamsgewicht per dag nuttigen. Wormen die van nature in de strooisellaag voorkomen staan ook wel bekend als compostwormen. Breng ze in een populatie van 8.000 stuks bij elkaar en zij eten al jouw GFT-afval op. Onder de juiste omstandigheden consumeren ze wel 2 kg per dag [!]. Als je bedenkt dat 30 tot 50% van ons afval uit GFT bestaat, dan valt er een bijzondere conclusie te trekken. Namelijk dat GFT-scheiding met behulp van wormen volledig bij de bron kan gebeuren. Het zou dan dus, zelfs in een stedelijke omgeving, niet meer nodig zijn om met zware vuilniswagens GFT gescheiden op te halen. Laat de overheid de ambitie hebben uitgesproken om in 10 jaar de hoeveelheid afval te halveren. Gaan wormen ons helpen deze doelstellingen te bereiken?

In deze workshop laten wij je zien hoe je wormen thuis kan inzetten.

Siemen Cox (RotterZwam): “Ik composteer zelf al 2 jaar thuis een steeds groter deel van ons GFT met behulp van wormen. Ik droom van een circulaire stad waar onnodig vervoer van GFT met vuilniswagens niet meer plaats vindt.” RotterZwam maakt al paddenstoelen van koffiedik en heeft nu ook 30.000 ‘vrijwilligers’ om het gebruikte substraat om te zetten in compost.

Deze workshop maakt deel uit van ERGroeit 2015. Het complete workshopoverzicht vind je hier.

Delen

Over de Auteur

Laat een reactie achter