Verslag ERGroeit 2017

0

Op 18 februari vond de vijfde editie van ERGroeit plaats, het festival voor iedereen die hongerig is naar inspiratie en kennis over stadslandbouw, voor de doorgewinterde agrariër of startende balkontuinier. Wij stimuleren mensen om zelf voedsel te telen en verwerken door toegankelijke workshops met praktische kennis en ervaring door mensen uit de stadslandbouwscene te organiseren.

Dit jaar trokken we 85 betalende aspirant-doehetzelvers. Het workshopaanbod was – ondanks drie last-minute uitvallers (de heersende griep) – weer overvloedig. De sfeer was goed en zowel tijdens de workshops als tussendoor werd veel gesproken en besproken. Tijdens de eenvoudige, maar smakelijke lunch was op de infomarkt gereedschap en zaaigoed te zien en te koop, naast info over allerlei initiatieven van Broodnodig tot Voedselbos Vlaardingen. De lunch van het net gestarte Green Delight was grotendeels lokaal (met brood van de Bakkerswerkplaats en ingrediënten via Rechtstreex) en grotendeels van food waste (van de biologische Greenery) gemaakt, en was daarmee een waardige opvolger van de lunch van YFM van vorig jaar.

 Nitai_1 Nitai_2

Deze lustrumeditie had als thema ‘cross-overs’. Kruisbestuiving is een van de grondbeginselen van het festival, maar dit jaar werd daarvoor ook buiten eigen kring gekeken en kennis uit andere vakgebieden en interessevelden aangeboord van mensen ‘die het zelf doen’. De workshops Energie uit planten en DIY electronica voor in de tuin, boden inzicht in een wereld waar veel stadsboeren nog niet mee bekend zijn, maar waar veel raakvlakken mee zijn. Luc Volders liet zien hoe je met goedkope procescomputers als de Arduino eenvoudig zelf intelligente meters kan maken voor in de tuin. Joachim Bongers ging er op in hoe je energie uit planten kan winnen. De workshop Verven met planten ging helaas niet door. De workshop Sociale permacultuur van Moestuinman bood inzichten in hoe de filosofie die vooral met tuinieren wordt geassocieerd (waarover overigens ook een workshop werd gegeven) is toe te passen op de organisatie van je initiatief, bedrijf en je leven.

ERGroeit_kruiden Nitai_3

Terugkerende waarden zijn de grondbeginselen van het moestuinieren in al zijn facetten, van teeltplan maken en stekken en vermeerderen tot kruiden herkennen en kweken. Het ambachtelijke gebruik van gereedschap voor onderhoud van groen kwam voorbij in workshops over zeisen en fruitbomen snoeien. Andere aspecten van beheer als natuurlijk plaagbeheer en gifvrij tuinieren kwamen aan bod. De workshop Composteren is elk jaar weer een relevant onderdeel waarin kringlopen en hergebruik aan bod komen. Helaas moet de stap naar composttoilet die in Kak op je gemak aan bod zou komen, wegens ziekte wachten tot volgend jaar. De workshop Strobaalmoestuin maakte de cross-over tussen principes van de makkelijke moestuin en gebruik en verwerking van strobalen. De wildplukwandeling van Bosbaas liet weer zien hoe zelfs in ons stadsgroen nog eetbaars te vinden – ook in februari.

Dieren houden kwam aan bod bij de workshops over imkeren en kippen houden in de stad. De workshop Stadskip, die dit jaar voor de vijfde maal werd gehouden, koppelt praktische info over kippen houden in je achtertuin aan een les in duurzaam leven. Michael Moerman ziet kippen houden als een stapje richting een leven dat meer in balans is met de natuur. Daar hoort een liefdevolle maar ook pragmatische omgang met kippen bij. De kip levert eieren en verwerkt je afval (de resten van het avondeten). Als ze geen eieren meer leggen worden ze (meestal) geslacht. Ook haantjes (de helft van de kuikens die worden geboren) slacht Michael zelf (hier geeft hij ook workshops over). De familie Moerman eet alleen kip als er een is geslacht, vanwege voorgaande redenen, maar er wordt dan wel echt van genoten. Hij is dan ook expert in de verwerking van de hele kip.

ERGroeit_kip ERGroeit_kip_2

Ook boden we weer een dagvullend kinderprogramma aan, gegeven door De Snoepjestuin. Gedurende de dag konden de kids lekker aan de slag met het bouwen van vogelhuisjes en gingen ze zelf popcorn poffen boven een vuurtje.

ERGroeit_vogelhuis ERGroeit_popcorn_2

Een van de leukste aspecten van de organisatie van dit festival is om mensen als Michael (of dit jaar bijvoorbeeld Luc Volders) te vinden en het podium te geven. Meestal groeien daar mooie dingen uit. Michael Moerman is sinds zijn eerste ERGroeit workshop een actieve kippenkenner geworden. Balkonmoestuinier Sanne van Aperen gaf dit jaar haar derde workshop en is inmiddels ook deel van het ERGroeit team.

Zo blijft ERGroeit elk jaar groeien. Via het programma ‘De wijk in’ (dit jaar ‘De regio in’) biedt het festival sinds vorig jaar de workshops van het festival op locatie in de stad en in de regio aan te bieden, zodat ook een bredere doelgroep wordt aangesproken.

Ten slotte bood ERGroeit dit jaar in samenwerking met IVN Groen Dichterbij ook een aantal sessies voor groene initiatiefnemers. Een ochtendsessie bood ruimte voor uitwisseling van ervaringen over samenwerken en wat initiatieven nodig hebben om tot samenwerking te komen. Daarnaast was er een middagsessie over ecosysteemdiensten. Ook de workshop ‘Hoe kom ik aan grond’ die dit jaar voor de vijfde keer werd gehouden trok veel initiatiefnemers. Voor starters was er gelijktijdig een workshop over het opstarten van een buurttuin. De workshops over CSA als basis voor samenwerking ging wegens ziekte niet door, maar zal op een later tijdstip worden gehouden. U kunt zich hiervoor aanmelden via een mail aan ons.

Deze ontmoeting van pioniers en initiatiefnemers leidde onder meer tot de opstelling van een burgermotie. Binnenkort meer hierover.

Al met al weer een bijzonder geslaagde editie, een organisch uit de scene gevormd ontmoetingspunt in het jaar. Met een vernieuwd jong team lijkt de organisatie van het festival ook de komende jaren verzekerd.

Bekijk alle foto’s van Nitai en Cathy van den Berg (Friscat).

Delen

Over de Auteur

Gesloten voor reacties