Lees hier meer over onze workshopprogramma en de mensen die ze geven.
Het programma is opgedeeld in drie thema’s (ZAAIEN-TELEN-OOGSTEN):
ZAAIEN – Alles wat je moet weten om een buurtmoestuin, eetbaar park of ander eetbaar groen initiatief te starten en tot een succes te maken:
– Verbeter de wereld en produceer! (NIEUW). Door: Rutger Henneman (Gandhituin) en Bas de Groot (Walden21). Over hoe je je eigen ambities serieus neemt en je stadslandbouwproject productiever maakt (agrarisch, sociaal of duurzaam). Bijzondere samenwerking tussen twee stadslandbouwpioniers van het eerste uur! Lees meer hier.
– Hoe kom ik aan grond? Door: Jan van der Schans. Aan de hand van R’damse voorbeelden behandelt deze workshop hoe je met woningcorporatie of vastgoedontwikkelaar, grondeigenaar of verhuurder de basis legt voor je eigen initiatief. Lees meer hier.
– Het geheim van een succesvolle buurtmoestuin (NIEUW). Door Rachelle Eerhart (Eetbaar Den Haag / IVN Groen Dichterbij). Lees meer hier
– Vinden en binden van vrijwilligers. Door: Suzanne Stolk (Groene Motor) en Sonja Slijper (Vrijwilligerswerk Rotterdam). Lees meer hier.
– Hoe gezond is de stadsbodem (NIEUW). Door: Anton Roeloffzen (DCMR) met Ragnhild Diepens (Natuurlijk op Zuid). Anton Roeloffzen is dé Rotterdamse bodemexpert op het gebied van stadslandbouw en kweker van zeldzame bomen. Lees meer hier.
– Eetbaar of niet? Hoe zit het nu? Door: Han van Hulzen. Ecologische achtergronden van eetbaarheid en oneetbaarheid planten. Waarom zijn sommige planten eetbaar en anderen niet of zelfs extreem giftig? Dit wordt belicht aan de hand van voorbeelden in het Noorderhavenkadepark. Lees meer hier
– Ecosofie & eetbaar groen op de basisschool komt wegens ziekte te vervallen
TELEN – Welke teeltwijze past bij jouw leefstijl? Wat eet je graag en hoe kun je het verbouwen? Hoeveel tijd heb je en wat kun je daar in doen? Leer wat je kunt telen in de stad en hoe:
– Composteren Met: Caroline de Vlaam (VELT). De grondbeginselen van het composteren. Lees meer hier.
– Moestuinieren op stadsbalkon (NIEUW). Door: Sanne van Aperen. Door een van de prijswinnaars van RMC’s Meest Milieuvriendelijke Balkon of Dakterras 2012. Lees meer hier.
– Stadskip: het meest veelzijdige huisdier! Door: Michael Moerman (Stadskip). De Kippenklas. Geef je tuin vlerken met Stadskip! In deze workshop leer je hoe je kippen kunt houden in je achtertuin. Een klassieker. Lees meer hier.
– De natuurlijke moestuin (NIEUW). Door: Max de Corte (Moestuinman). Introductie van de basisprincipes van het natuurlijk moestuinieren door de enige echte Moestuinman. Need we say more? Lees meer hier.
– Ontwerp je leven met permacultuur. Door: Ragnhild Diepens (Natuurlijk op Zuid). Met Permacultuur als leidraad, ga je in deze workshop op zoek naar de (on)mogelijkheden van eigen voedselproductie. Praktisch en inspirerend. Lees meer hier.
– Voedselbossen in een notendop. Door: Xavier San Giorgi (Foodforestry Nederland). De basisprincipes van een voedselbos en meer over de heerlijke plantsoorten die onder meer in Voedselbos Kralingen aangeplant zijn. Lees meer hier.
– Wormen composteren (NIEUW). Door: Siemen Cox (Rotterzwam). Lees meer hier.
– Van aquarium naar aquaponics (NIEUW). Door: Joachim Bongers (Eigen Tuin in Huis). Hoe je thuis vis en groente kan telen. Lees meer hier.
– Bijen binnen de bebouwde kom. Door: Abderrahim Bouna (Bij Bouna). Tijdens deze lezing krijg je handvaten toegereikt om het bijen en andere bloembezoekende insecten nog aangenamer te maken. Lees meer hier.
OOGSTEN – Hoe verwerk en bewaar je het voedsel uit de stad? Maar ook de financiële oogst komt dit jaar aan bod:
– Fermenteren. Door: Sanne Zwart en Paul Absil (Keukenboeren) . In deze workshop komen verschillende aspecten van fermenteren aan de orde, van groente fermenteren tot brouwen van bier en wijn. Naast een stuk theorie over fermenteren, gaan we ook praktisch aan de slag. Het blijft nog even een verrassing of dit zuurkool of alcohol wordt, maar interessant wordt het zeker! Zo vers van de pers dat meer info nog op zich laat wachten maar kijk even naar hun workshop van vorig jaar hier en hier voor een indruk.
– Hoe kan ik leven van stadslandbouw? (NIEUW) Door: Esther Schulte (Ocean Finance). Hoe zorg je voor voldoende financiële oogst om je project draaiende te houden? Lees meer hier.
– Turkse Sarma en Linzen Kofte Door: Stadslandbouw Schiebroek. Hier leer je hoe je deze echte Turkse specialiteiten straks zelf kunt maken met de groenten uit je eigen tuin. Lees meer hier.
– Bouillon maken in de hooikist komt te vervallen
In de komende weken worden de workshops uitgelicht op de ER-website.
Programma
09.30-10.00 inschrijving / informatiemarkt
10.00-10.30 welkom en introductie
10.40-11.40 eerste workshop ronde
11.45-12.45 tweede workshop ronde
12.45-13.15 uitreiking Groene Duimen
13.15-15.00 lunch en informatiemarkt