Het workshopprogramma is verdeeld in drie thema’s:
GROND: Alles wat je moet weten om een buurtmoestuin, eetbaar park of ander eetbaar groen initiatief te starten.
TELEN: Welke teeltwijze past bij jouw leefstijl? Wat eet je graag en hoe kun je het verbouwen? Hoeveel tijd heb je en wat kun je daar in doen?
OOGSTEN: Hoe pluk, verwerk en bewaar je het voedsel uit de stad?
Het workshop-aanbod ziet er als volgt uit. Klik op de links voor achtergrondinformatie over sprekers en inhoud van de workshops.
Download het workshopoverzicht met tijden en lokatie workshops: ERG14_Workshopschema-def
GROND
– Composteren Met: Caroline de Vlaam (VELT). De grondbeginselen van het composteren. Lees meer
– Hoe betrek ik mijn huurbaas bij eetbaar groen? Door: Jan van der Schans. Aan de hand van een aantal voorbeelden uit de R’damse praktijk behandelt deze workshop hoe je met woningcorporatie of vastgoedontwikkelaar, grondeigenaar of verhuurder de basis kan leggen voor je eigen initiatief. Lees meer
– Samen dingen doen – financieel, fiscaal en juridisch. Door: Esther Schulte (Ocean Finance). Een praktische workshop die globaal inzicht geeft in verschillende ondernemingssvormen en het denken scherpt over die verschillende vormen: stichting, vereniging, coöperatie, bv, eenmanszaak, en gewoon samenwerken. Lees meer
– Samenwerken met bewoners en vrijwilligers. Door: Harmen Sliep (Creatief Beheer) & Renske Venstra ( Vrijwilligerswerk Rotterdam). In deze workshop gaat het over de sociale kant van het starten van bewonersinitiatieven. Hoe houdt je samen het enthousiasme van het begin vast? Lees meer
– De Stad en het Beloofde Land. Door: Rutger Henneman (Gandhituin). Wat hebben Joodse profeten, Christelijke Heiligen en Hinduistische Asceten, te zeggen over het belang van stadslandbouw voor ons dagelijks streven naar een vervuld leven en samenleven in Rotterdam? Rutger Henneman vervlecht zijn ervaringen met projecten als de Gandhituin en inzichten uit zijn anthropologisch onderzoek naar de spirituele beleving van moderne Schotse landhervormers, tot een verdiepende workshop over spiritueel-levensbeschouwelijke aspecten van stadslandbouw. Lees meer
– Ecologie van eetbare en oneetbare planten. Door: Han van Hulzen. Tijdens deze rondleiding worden diverse groeistrategien belicht aan de hand van voorbeelden uit het Noorderhavenkadepark. Lees meer
TELEN
– Stadskip: het meest veelzijdige huisdier! Door: Michael Moerman. In deze workshop leer je hoe je kippen kunt houden in je achtertuin. Lees meer
– Eigen teelt in de stedelijke omgeving – van vensterbank tot volle grond. Door: Ragnhild Diepens (Natuurlijk op Zuid). Met Permacultuur als leidraad, ga je in deze workshop op zoek naar de (on)mogelijkheden van eigen voedselproductie. Lees meer
– Voedselbossen in een notendop.Door: Xavier San Giorgi (Foodforestry Nederland). In deze workshop zal ingegaan worden op de basis principes van een voedselbos en zullen er een aantal heerlijke plantsoorten de revue passeren die in Voedselbos Kralingen aangeplant zijn. Lees meer
– Bijen binnen de bebouwde kom. Door: Abderrahim Bouna (Bij Bouna). Tijdens deze lezing krijg je handvaten toegereikt om het bijen en andere bloembezoekende insecten nog aangenamer te maken. Lees meer
– Eetbare paddestoelen kweken. Door: Siemen Cox (Rotterzwam). In deze workshop leer je paddenstoelen kweken in Rotterdam. Lees meer of bekijk het filmpje
OOGSTEN
– Turkse snacks uit Schiebroek-Zuid. Door: Fatma, Naciye en Nathalie (Stadslandbouw Schiebroek). De Stadslandbouwdames uit Schiebroek-Zuid geven hun geheimen prijs! In Schiebroek worden allerlei groenten, fruit en kruiden verbouwd voor en door de bewoners die ze ook graag met ons delen in de vorm van gerechten uit de verschillende culturen, zoals sarma en/of gözleme. Lees meer
– Worsten maken. Door: Wild Vleesch. In de workshop verse worst maken leert u de fijne kneepjes van verse worst maken. De door u gemaakte worstjes worden – in de geest van ER Groeit – opgediend als deel van de gezamenlijke lunch. Lees meer hier en zie het filmpje dat Paul vorig jaar maakte.
– Fermenteren. Door: Sanne Zwart (Keukenboeren) en Paul Absil. In deze duo-workshop komen verschillende aspecten van fermenteren aan de orde, van groente fermenteren tot brouwen van bier en wijn. Na een algemene inleiding kiezen deelnemers uit Fermenteren 1: Zuurkool enzo (Sanne Zwart) of Fermenteren 2: Bier en wijn (Paul Absil). Bekijk ook hun filmpje
– Rotterdamse Hightea van guerillaoogst. Door: Leah Groeneweg , Monique Ravensberg en Ariane Lelieveld (Stadsbiet). Stadsbiet laat je de beat van de stad proeven ! Onder het motto ‘de stad heeft meer smakelijks te bieden dan velen denken’ wordt tijdens de workshop de brandnetel in al zijn diversiteiten belicht. Lees meer of bekijk hun filmpje
– Stadswild. Door: Jan de Haas. In deze workshop komen o.a. jacht op stadskonijnen en de vraag of oogst van stadswild wel ethisch verantwoord is aan de orde. Minder geschikt voor personen met zwakke maag, kwetsbare kinderen en vegetariers… Lees meer
– Vlier oogsten met Rotterdamse Vlier. Door: David Boelee en Judith Lemmens. Tijdens deze workshop leggen David en Judith uit hoe je de bloesem en de vruchten van de vlier kunt oogsten en hoe je ze gebruikt. Daarnaast is er de gelegenheid de smaak van vlier te proeven en ervaringen uit te wisselen. Lees meer
Programma
10.00-10.30 Inschrijving / informatiemarkt
10.30-10.50 welkom en introductie / kennismaking
10.50-11.50 eerste workshop ronde
12.00-13.00 tweede workshop ronde
13.00-15.00 lunch en informatiemarkt