Voedselevents in Den Haag

0

De frequentie en alertheid van onze blog laat op dit moment wat te wensen over. Daarom willen we – rijkelijk laat –  uw aandacht vestigen op  twee festivals over voedsel(productie) in de stad die op dit momen in Den Haag plaatsvinden: DAG HAP (afgelopen weekend geopend en lopend tot 14 oktober) en het Permacultuur Festival van Eetbaar Park (nog t/m 9 oktober).Het festival DAG HAP is een onderdeel van het Foodprint programma van Stroom in Den Haag.

DAG HAP wil jong en oud op een heel directe manier laten ontdekken hoe voedsel kan bijdragen aan een leefbare en duurzame stad. Een braakliggend terrein wordt op bijzondere wijze omgetoverd tot een tijdelijke nederzetting vol verrassende projecten en activiteiten van internationale kunstenaars en ontwerpers.

Op het festival is er van alles te zien en te doen. Sjim Hendrix bereidt en serveert in zijn tijdelijke restaurant NL conserven bijzondere gerechten als stadsduif, duinschaap en zeesla. Henriette Waal brouwt heerlijk biologisch bier met water uit de sloten van het festivalterrein. Iedere zondag kunnen kinderen bouwworkshops volgen en kunnen volwassenen meedoen met bierbrouw-workshops. Er is op 15 oktober een Groen-ruilmarkt waar amateurtuinders uit de stad en bezoekers van het festival hun groente, fruit, zaden en tuinspullen kunnen ruilen. Doordeweeks bezoeken scholieren het terrein en brengt Art-S-Cool ze in aanraking met diverse aspecten rondom voedsel en duurzaamheid. Voor het volledige programma, klik hier.

 

Het Permacultuurfestival vindt plaats in Den Haag en in Rotterdam en wordt georganiseerd door het Haagse Eetbaar Park.

Al een aantal jaren zijn er in de regio Den Haag een aantal Permacultuurtuinen in aanleg, die de bedoeling hebben te laten zien, hoe voedsel op een natuurvriendelijke, duurzame manier geproduceerd kan worden. Vaak is ook betrokkenheid van omwonenden en andere geïnteresseerden of de educatieve waarde voor kinderen doel van deze tuinen.

De bonte verscheidenheid, de biodiversiteit, de vele kleuren, geuren, vormen en smaken, maken voor wie voorbij de ogenschijnlijke chaos kan kijken, een bezoek aan zo’n tuin een feest. Dat deze natuurlijke aanpak ook nog eens het bodemleven verbetert, CO2 opslag in de bodem bevordert en vochtregulerend werkt is mooi meegenomen.

Dit festival hebben we georganiseerd om de inwoners van dit deel van de randstad te informeren over Permacultuur en de mogelijkheden ervan en om de verschillende buurtinitiatieven die er ontstaan zijn zich te laten presenteren..

Naast de inleidende film-avonden op woensdag 5 en donderdag 6 oktober en de workshops op zaterdag 8 oktober zijn het vooral de presentaties op vrijdagavond 7 oktober en die van zondagmiddag 9 oktober die het hart van het festival vormen.

Voor het programma klik hier

Als je dan ook nog bedenkt dat zowel Minister staatssecretaris Henk Bleker als Prinses Maxima op bezoek waren bij Foodscape Schilderswijk, dan moeten we toch toegeven dat Den Haag ons (bijna) aan het inhalen is als Stadslandbouwstad nummer 1!

Delen

Over de Auteur

Gesloten voor reacties