ER bij Koken met overtuiging: een verslag

0

Eetbaar Rotterdam was aanwezig op de manifestatie Koken met Overtuiging op zondag 16 oktober jongstleden. Bestuurslid Ans Stolk doet verslag.

Wat was er te verwachten? Ik las de flyer met scepsis: religie en voedsel, wat is daar nu aan? Ja begrippen als kosher en halal kennen we. Maar wacht eens: koken uit overtuiging ? Mijn vader komt uit de reformbeweging, dus vegetarisch eten, het nut van vitamines, mineralen en groentes en zaken als zuurdesembrood ken ik al mijn hele leven. En ik herinner me de vele gesprekken met Rob Baris, die als kok-filosoof de theorie ontwikkelde dat het in het vuur bereiden van eiwitten de menselijke hersenen zo heeft doen groeien dat we geworden zijn wie we zijn. Zelf koop ik al jaren zo veel mogelijk bij een natuurvoedingswinkel, als kleine consument/sponsor van ecologische landbouw/ en idem productie. Dat is eigenlijk allemaal koken uit overtuiging, alleen niet kerkelijk of religieus, wel wat je nu een leefstijl zou noemen!

Bij binnenkomst in de Laurenskerk op de vroege zaterdagochtend komen heerlijke geuren me tegemoet. Jan Willem is er al met alle kaarten en ander materiaal dat we gebruiken om onze ‘stand’ in te richten. We ‘lenen’ panelen van de prachtige Laurenskerk. Naast ons komt restaurant Safir te staan. Heerlijk Marokkaans eten van de kop v Zuid/ Entrepotgebied, en we worden door Yasmina heel de dag voorzien van kruidige muntthee.

Met Jan Willem had ik van tevoren bedacht de tijd achter onze stand goed te kunnen benutten voor nadere kennismaking en samenwerking voor samen te schrijven hoofdstuk in boek Henk Oosterling. Daar komt niks van terecht omdat het een komen en gaan van mensen is die heel belangstellend zijn voor waar EETBAAR ROTTERDAM voor staat.

Van mijn scepsis blijft in de realiteit niets over: de Grote Kerk is gevuld met heerlijk eten, en er zijn enkele goede lezingen, die ik helaas niet kon volgen. Gelukkig komt Anna helpen bij inrichting en eerste uren en later Simon. Dankzij hun aanwezigheid kon ik even rond lopen, maar niet eens alles gezien, laat staan geproefd! Jan Willem praat zijn keel schor, Anna en ik luisteren oplettend. Een uitstekende inwerkmanier voor nieuwe (bestuurs)leden, ik kan zoiets iedereen aanraden! Andere (bestuurs)leden lopen ook even binnen.

Ook hier groeide ons boek met verhalen. Initiatieven van mensen in het grote /kleine boek: een gouden idee waar we ook deze keer op voortborduren. Voorbijgangers noteren hun initiatieven en bevindingen en markeren dat met een stickertje op de geplastificeerde kaart van Rotterdam. Zo krijgen we prachtige verhalen over Eetbaar Rotterdam. Ook wethouder Corrie Louwes voegt haar verhaal toe aan de bewonerstuin waar ze mede het initiatief voor nam!
De verhalen en ideeën die erin staan zijn om te smullen en het vermelden op een interactieve website die in de maak is MEER dan waard! Met dank aan Platform LenR voor dit mooie initiatief.

Delen

Over de Auteur

Gesloten voor reacties