ER Diner deel 1 : Educatieve Tuin Vreelustweg

0

Waar haal je de locale ingredienten vandaan voor een stadslandbouwdiner? Deel 1 van een serie.

Op educatieve tuin Vreelust wordt elk najaar een pompoenfeest gehouden met schoolkinderen, waarbij ze lampions maken, pompoensoep koken en eten en een wedstrijd houden wie de grootste pompoen heeft. Omdat er meer dan genoeg pompoenen waren konden wij er een paar krijgen voor de soep in ons stadslandbouwdiner.

Educatieve tuin Vreelustweg (voorheen Horvathweg) is een van de 16 educatieve tuinen die de afdeling Sport & Recreatie van de gemeente Rotterdam beheert en is een van de twee schooltuinen in Delfshaven (de andere is de tuin aan de Essenburgsingel, de oudste schooltuin van Rotterdam). De tuinen zijn opgezet om kinderen te laten zien en beleven hoe je groente verbouwt. Ook is er ruimte voor vijftig-plussers om tegen een geringe vergoeding te tuinieren. Daarnaast worden er publieksactiviteiten georganiseerd zoals recentelijk Wereldtuinen.

In het boek “De Schooltuin – 100 jaar schooltuincultuur in Nederland” van Gina Kranendonk, schrijft Tom van Wanum, projectleider Schooltuinen Delfshaven: “Tuinieren in schooltijd is een ijzersterke formule om kinderen zowel kennis op het gebied van natuur en milieu als andere vaardigheden bij te brengen.” Kinderen leren dat je iets moet doen als je iets wil bereiken, zoals een goede oogst. Ze leren planten en dieren te waarderen en elkaar te helpen. Voor kinderen en ouderen is tuinieren gezonde lichaamsbeweging. Elke week bezoeken 400 schoolkinderen de tuin, vaak lopend van school.

Voor meer info over de educatieve tuinen zie de website van de gemeente.

Delen

Over de Auteur

Laat een reactie achter