Van zaad tot tafel – Urban Agriculture Magazine 24

0

Voor wie dacht dat stadslandbouw een nieuw fenomeen is, is het interessant om eens op de RUAF website te kijken. RUAF is een internationaal samenwerkingsverband geinitieerd door het Nederlandse ETC dat kennis over stadslandbouw verzamelt en verspreidt, met name op het Zuidelijk Halfrond. Dit doet ze online met een cursus stadslandbouw en UA Magazine maar het voornaamste werk gebeurt ter plekke.

In zijn 10-jarige bestaan (waarvan de laatste 5 jaar als stichting) heeft RUAF verschillende programma’s geinitieerd die zich richten op hoe je lokale stadslandbouwinitiatieven kan aanmoedigen, steunen, bevorderen en in kan zetten om bewoners een inkomenen voedselzekerheid te bieden. De stichting richt zich daarbij zowel op lokale overheden als op stadsboeren. Veel arme stadsboeren hebben niet het geld noch de kennis om in te spelen op de vragen uit de markt, met als resultaat eenzijdige productie die door het grote aanbod, en de onderlinge concurrentie weinig geld opbrengt. Het programma From Seed to Table is bedoeld om stadsboeren te helpen de juiste keuzes te maken in hun hoe ze hun stadslandbouwbedrijf opzetten, en juist op zoek te gaan naar producten waar behoefte aan is en die dus ook meer opbrengen. Hierdoor krijgt de stadsboer een betere en meer duurzame relatie met de lokale markt, wat zowel voor de boer als voor de stad voordelig is. In het recent verschenen nieuwe nummer worden onderzoek naar en voorbeelden van zogenaamde ‘value chains’ gepresenteerd. Lees de editorial in het Engels hier, en natuurlijk de bijdrage van Jan Willem van der Schans (ER/WUR) over stadslandbouw in Nederland hier.

Urban Agriculture Magazine no 24

RUAF team: Marielle Dubbeling, Femke Hoekstra, René van Veenhuizen

Inhoudsopgave :

Editorial – From Seed to Table: Developing urban agriculture value chains

Strengthening Urban Farmer Organisations and Their Marketing Capacities

Vegetable Box Scheme in Cape Town, South Africa

Using Value Chain Analysis to increase the impact of Urban Farming

Distance to the City and Performance of Food Chains in Antananarivo, Madagascar

Market Access for Urban and Periurban Farmers in Yangon

A Comparison of Urban Agriculture and Short Food Chains in Paris and Tunis

Value Chain Development of Avocado in Vietnam

The Learning Alliance on Chain Empowerment; Burka Gudina Cooperative Union in Ethiopia

Urban Agriculture in the Netherlands

Urban Agriculture as Community Engagement in Manchester

Motivations and Barriers to Stakeholder Participation in Local food Value Chains in Phoenix, Arizona

General View on Potato Production in Khartoum State, Sudan

The Role of Farmer Organisations in Marketing Periurban ‘Safe Vegetables’ in Vietnam

Influence of Public Policies on the Urban Production in Piracicaba, Brazil

An Analysis of Markets in Rosario, Argentina

Community Supported Urban Agriculture: The Orti Solidali project in Rome

Promoting Value Chains in Urban Agriculture for Local Development in Quito

Lees het magazine online hier

Delen

Over de Auteur

Gesloten voor reacties