De architect, de voedseldemocratie en de hongerige stad – Carolyn Steel@Uit Je Eigen Stad

0

Op vrijdag  22 juni komt Carolyn Steel, architect en auteur van het prachtige boek “Hungry City” (vertaald als “De Hongerige Stad”) van 12.oou tot 14.oou een lunchlezing geven in Rotterdam, als ‘speciaal voorgerecht’ voor de Dag van de Architectuur. Locatie is stadslandbouwbedrijf Uit Je Eigen Stad. Tijdens lezing serveert Uit je eigen stad een smakelijke lunch met producten van eigen bodem.

In haar boek beschrijft Steel de innige verbintenis tussen voedsel en de stad, van haar ontstaan duizenden jaren geleden tot de actieve rol van supermarkten in de stedelijke planning van tegenwoordig. Het beschrijft ook hoe deze relatie tussen voedsel en stad steeds onzichtbaarder wordt en de problemen die dit oplevert. Via het thema voedsel wordt een vrij grondige kritiek geleverd op de manier waarop we onze samenleving hebben ingericht van (voedsel)productie via verwerking tot consumptie en onze omgang met afval.

Aan het eind van het boek geeft Steel een hint van een oplossing met het munten van het begrip Sitopia, dat staat voor een plek waar we weer verbonden zijn met ons voedsel. Sinds het boek verschenen is, lijkt Steel bezig aan een never-ending tour over de wereld om met mensen te praten over de problemen van onze voedselvoorziening en over oplossingen, waarbij zij zich minder richt op concrete stedenbouwkundige of architectonische oplossingen maar veeleer een andere omgang met ons voedsel en een andere organisatie van de hele voedselketen voorstelt als pad richting Sitopia. Zij spreekt in dit verband ook van voedseldemocratie (‘food democracy’). Wat is dat eigenlijk? En wat is de rol van de architect/ stedenbouwkundige nog in dit verhaal? Hoe beziet zij vanuit haar internationale perspectief de Nederlandse context en discussie en een stadslandbouwbedrijf als Uit Je Eigen Stad? Reserveer hier en kom kijken naar de lezing en het aansluitende interview door ondergetekende.

Op zaterdag naar de Dag van de Architectuur? Kom langs voor het filmprogramma van Eetbaar Rotterdam i.s.m. Architectuur Film Festival Rotterdam bij Uit Je Eigen Stad of neem daar een van de tours naar het Buijtenland.

Delen

Over de Auteur

Laat een reactie achter