ERGroeit 2016: Van aquarium naar aquaponics

0

Vis- en groenteteelt in je huiskamer? Eigen tuin in huis maakt de droom waar om een levend stukje natuur in je eigen huis te realiseren. Met aquaponics is het mogelijk om vissen en planten in symbiose te laten leven met elkaar. Een korte uitleg: Vissen in een aquarium of vijver poepen en plassen de hele dag door en na verloop van tijd zouden ze alleen nog maar in hun eigen giftige uitwerpselen zwemmen. Maar door het “vieze” “voedingsrijke” water aan bacteriën te geven kunnen zij de uitwerpselen om zetten in voedingsstoffen voor de planten. De planten zuiveren het water voor de vissen door de voedingstoffen op te nemen uit het water. Het gezuiverde water wordt weer hergebruikt en kan weer aan een nieuwe ronde beginnen.

Zodoende kan men eenvoudig planten en vissen houden en kweken in een biologisch evenwicht, zonder dat de vissen sterven of je planten uitdrogen. Zo wordt er bij gedragen aan een milieuvriendelijke manier van kweken zonder chemische meststoffen of bestrijdingsmiddelen te gebruiken, want dat maakt het personeel / de vissen dood. Door met de natuur mee te werken in plaats van er tegen in zijn niet alleen de vissen en de planten blij maar u ook.

Eigen tuin in huis (Joachim Bongers) timmert al een aantal jaar aan de weg om Aquaponics aan de horizon te krijgen: “Met het maken van kleine aquaponics systemen voor in huis probeer ik de natuur weer terug te krijgen in de huiskamer. Op festivals serveer ik slow juice sapjes voor de feestganger om ze keuze te kunnen geven voor gezonde verse voedingsrijke natuurlijke energie en de munt thee wordt voor je neus afgeknipt. Daarnaast beheer ik een geodome met een groot aquaponics systeem waar men kan lopen ruiken, voelen, proeven en aanraken. Straks sta ik in Rotterdam klaar om jullie te bombarderen met informatie over Aquaponics en jullie vragen te beantwoorden.”

Het complete workshopoverzicht van ERGroeit 2016 vind je hier.

Delen

Over de Auteur

Gesloten voor reacties