Behoud WORM

0

Dit blog houdt zich bezig met de eetbare stad in brede zin en professionele stadslandbouw in het bijzonder, maar soms maken we een uitzondering voor een zaak van R’dams belang.

Als ik bedenk wat Rotterdam voor mij als bewoner en professional uniek maakt, denk ik mede aan het door-en-door Rotterdams initiatief WORM; de avantgarde versie van niet-lullen-maar-poetsen. Nu wordt WORM door (meer dan) halvering van haar budget gedwongen tot zo’n drastische bezuiniging dat het de vraag is of zij door kan gaan. 

Het moge duidelijk zijn dat cultuur in Rotterdam onder druk staat. De crisis en het politieke klimaat maken bezuinigingen (blijkbaar) onvermijdelijk. Tegelijkertijd moet niet worden onderschat hoe kunst en cultuur inspiratie biedt en een voedingsbodem creeert voor initiatieven die commercieel of non-profit aan de ontwikkeling van Rotterdam werken. Zo is de eigenzinnige onafhankelijke open-source doe-het-zelf benadering van Eetbaar Rotterdam mede geinspireerd door WORM. Dit podium voor eigenaardige unieke muziek, film, nieuwe media en andere underground cultuur is niet alleen uniek voor Nederland en onderdeel van een wereldwijd netwerk, maar is ook een actief deel van het R’damse culturele leven én opdrachtgever voor twee hoogstandjes op het gebied van architectuur & hergebruik: de tijdelijke inrichting van het 17e eeuwse VOC-pand aan de Achterhaven en de recente verbouwing van een deel van het NRC-pand tot binnenstedelijk pop-, film- en cultuurpodium (beide ontworpen door het R’dams bureau van wereldfaam 2012architecten).

Sluiting van WORM betekent vernietiging van sociaal en cultureel kapitaal (om van de mede door de gemeente gefinancierde verbouwing van de nieuwe onderkomen maar niet te spreken). Een voorstel voor doorstart in afgeslankte vorm kan de continuiteit van dit bijzondere stukje R’damse cultuur met ondernemingszin waarborgen. Hiervoor zijn wel extra structurele middelen nodig. Lees meer op de website van WORM.

Spreek met je lokale bestuurder om de gemeente Rotterdam ervan te overtuigen dat WORM (in afgeslankte vorm) moet blijven.

Vind je dat de bezuinigingen op cultuur de R’damse muziekcultuur te hard treffen? Onlangs adviseerde de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur 63% te bezuinigen op de Rotterdamse popsector. Bezuinigingen die desastreuze gevolgen hebben voor het Rotterdamse muziekklimaat. Daarom roepen Rotown, BIRD, WORM, Baroeg, Grounds/WMDC, Popunie, Motel Mozaïque, De Nieuwe Oogst en Metropolis (verenigd in stichting Pop Up) het publiek op zich uit te spreken voor de Rotterdamse popmuziek. Check de video en teken de petitie op www.hetritmevan010.nl.

foto’s: Erik Stekelenburg

Delen

Over de Auteur

Laat een reactie achter