Voedsel uit de kelder

0

Terwijl stadslandbouw op daken langzamerhand een plek begint te krijgen in Nederland (zie deze post), en er discussie is over het gebruik van kantoorgebouwen voor voedselproductie, zijn ze in Canada nu ook begonnen in de kelder. In Vancouver verbouwt een winkel vers voedsel in de kelder op hydrocultuur. Hoewel Uit Je Eigen Stad haar eerste aquaponics experimenten in de kelder van haar kantoor deed, komt de kelder als ruimte voor stadslandbouw in de Nederlandse discussie nog niet zo aan de orde. Maar er liggen nog veel verborgen potenties tussen de fundamenten van de stad. Zoals eerder genoemd werden (worden?) er vissen gekweekt in de kelder van de Parijse Opera en ook paddestoelen doen het goed in het donkere vochtige omstandigheden. Ik las in dit bericht in de NY Times dat in Italie al decennia paddestoelen worden gekweekt (en dus tegenwoordig ook als cover-up voor hennepkwekerijen gebruikt – de aanleiding voor het artikel) in gangenstelsels onder de stad Rome vanwege de geschikte vochtigheid en temperatuur, al zorgen die zelfde vochtigheid en donkere werkomstandigheden ervoor dat de paddenstoelenkweek zich steeds meer naar kassen verplaatst.

Dit artikel van de spannende blog Edible Geography beschrijft een bezoek aan een paddestoelenkwekerij in Australie in een voormalige metrotunnel,  om te eindigen met een visie op het Londense metronet als een onderaards landschap waarin verlaten tunnels met subtiele verschillen in temperatuur plaats bieden aan een diversiteit aan paddestoelen (zie hier een prijswinnende inzending voor een ‘Highline voor London’ door een Engels architectenbureau – die deze visie al dan niet bewust heeft verbeeld). Dit beeld , hoe speculatief ook, vormt een – avontuurlijker en met zijn omgeving verbonden – tegenhanger van de contextloze, in zichzelf gekeerde ‘bright new’ wereld van Living Aisle Produce in Vancouver.

Dat gezegd hebbende, gaan ze in Canada wel gewoon aan de slag.

 

 

 

 

Delen

Over de Auteur

Laat een reactie achter