Reclaim the Seeds & ERGroeit 2018 in Rotterdam

0

Er groeien bijzondere zaden in Rotterdam
Op 24 februari 2018 vond in BlueCity ERGroeit met Reclaim the Seeds plaats. Het zadenfestival Reclaim the Seeds streek na edities in andere delen van Nederland eindelijk eens in Zuid-Holland neer. Dit jaar werkte Reclaim the Seeds (initiatief van ASEED) samen met ERGroeit, het stadslandbouwfestival in Rotterdam. Het was een vruchtbare samenwerking, de diverse zadenbeurs met interessant workshopprogramma trokken veel bezoekers. We zijn heel blij met alle positieve reacties die we hebben mogen ontvangen!

BlueCity
De bijzondere locatie was BlueCity, een circulaire voorbeeldstad in het voormalige zwemparadijs Tropicana. Inmiddels huisvest het gebouw vele innovatieve, duurzame bedrijven die hun reststromen aan elkaar koppelen. Afval is er een waardevolle bouwsteen; de output van de éne is namelijk de input van de andere ondernemer.

Er waren rondleidingen door het gebouw en vele groene organisaties presenteerden zich op de markt. Een grote hoeveelheid inspiratie en educatie voor de bezoekers: planten die stroom opwekken, een grote bak compostwormen van binnen te bewonderen en het ontdekken van plantaardig leer, gemaakt van fruitafval.

We hadden geluk met het weer, de zon scheen volop en de temperatuur in het zwembad liep snel op. De truien konden uit, de ramen konden open en het voorjaarsgevoel verhoogde het animo voor het nieuwe tuinseizoen.

Ruilen op de zadenmarkt
Ook dit jaar was de markt weer een mix van (ver-)kopen en ruilen. Er staan tuinders uit heel Nederland die met veel gedrevenheid vele bijzondere soorten in stand houden en hier zaden van winnen. Deze bieden ze aan bij Reclaim the Seeds en dit helpt hen hun uit de hand gelopen hobby te bekostigen.

Maar als organisatoren willen we graag dat er bij Reclaim the Seeds ook zaden worden geruild en dit lukt steeds beter. De drukte bij de vrije-ruiltafels is elke keer weer iets groter en dit was ook dit jaar in Rotterdam het geval. Hierbij is het nog wel een uitdaging om dit ruilen ook op de meest zinvolle manier te laten verlopen. Het komt nog steeds voor dat iemand een bakje met zaden zonder verdere informatie neerzet, wat heel zonde is. Door middel van uitleg en formulieren proberen we er voor te zorgen dat naast de zaden ook de benodigde informatie wordt uitgewisseld zoals de herkomst, de naam, het oogstjaar en bijzonderheden over het gewas. Als je zelf ook weer zaden wilt winnen en zo bij wilt dragen aan het in stand houden van een gewas is deze informatie onontbeerlijk. Gelukkig wordt op dit punt voortgang geboekt bij Reclaim the Seeds.

Workshops
Er was een mooie mix van praktische en theoretische onderwerpen in het programma. De workshops vonden plaats in de skybox met uitzicht over de Maas en in het lab van BlueCity.

Workshopruimte skybox – Natuurlijk plaagbeheer door Rutger Spoelstra
Vooral de praktische workshops puilden uit. De introductie over het zelf vermeerderen van zaden is altijd populair, maar dit jaar was er ook veel interesse voor zelfvoorzienend leven, composteren en het zelf opzetten van een teeltplan. Bij de workshops natuurlijk plaagbeheer en moestuinieren voor beginners kwamen weer veel startende tuinders af.

Om aan te sluiten bij de innovatie in BlueCity hadden we René Groenen gevraagd een verhaal te houden over participatieve veredeling. Hierbij ontwikkelen boeren en tuinders samen nieuwe variëteiten die geschikt zijn voor hun omstandigheden en wensen. Zo proberen ze onafhankelijk te blijven van de grote zaadbedrijven.

Workshop lab 1 – The 15th Garden door Ansar Hevi
De presentatie door Ansar Hevi over The 15th Garden: een netwerk van stadstuinen en landbouwprojecten in gebombardeerde steden in Syrië maakte een diepe indruk op bezoekers.

Kinderprogramma
Ook voor de kinderen was er een mooi programma. Dit was een samenspel tussen Cityplot, De Stad Uit, IVN en Snoepjestuin.

Gedurende de dag konden kinderen een pijl en boog maken bij De Stad Uit, waardoor de gang omtoverde tot een pijl en boog schietbaan. Bij Cityplot en Snoepjestuin konden de kinderen creatief aan de slag: kunst met gekleurde boontjes, potjes versieren en zaadbommen maken. IVN sloot de middag af met wortels happen, raad-je-zaadje en knutselen met natuurlijk materiaal.

Bereik
We zijn trots op het enthousiasme en bereik van het festival. We hebben ruim 1500 bezoekers mogen ontvangen! Een mix van geïnteresseerden, startende moestuinders, trouwe bezoekers, experts en groen netwerk uit Rotterdam en Nederland. Er werd goed genetwerkt en kennis gedeeld met elkaar.

Fondsen en sponsoren
We zijn erg dankbaar voor de fondsen die ons steunen. In het bijzonder het vertrouwen van Rotterdams Milieucentrum en IVN die ons (ERGRoeit) ieder jaar weer helpen. En Volkskracht die opnieuw de waarde van het festival zag. Ook Stichting Zaaigoed heeft Reclaim the Seeds wederom gesteund. Dit vertrouwen geeft ons team de energie om het festival te organiseren.

En de locatie BlueCity, waar we tegen een lager tarief gebruik van konden maken. Wat een gave plek. En alle hulp en flexibiliteit van Gydo en Laura heeft het tot een succes gemaakt.

De ruim 30 vrijwilligers en 60 kraamhouders hebben wij een lekkere lunch kunnen serveren door het sponseren van groentes en biologisch brood door de Gimsel, een Rotterdamse biologische supermarkt. En Sarah Stolk die een heerlijke pompoensoep met een vleugje gember maakte.

Begroting en budget
We hebben het festival geheel vrijwillig georganiseerd en we werkten met een relatief lage begroting. Wij vonden het belangrijk om het voor bezoekers zeer laagdrempelig en voordelig te houden.

Het festival was vrij toegankelijk, dan wel vroegen we om een donatie. In de begroting zijn we uitgegaan van een post donaties. De hoeveelheid donaties heeft ons blij verrast. Een aantal bezoekers heeft het zelfs achteraf nog via een banktransactie overgemaakt.

Campagne
We spraken een breed publiek aan, het bereik was groot door communicatie (Cathy van den Berg, Friscat) in te zetten via de drie organisaties: Reclaim the Seeds, ERGroeit en BlueCity. Het campagnebeeld (gemaakt door Sarah Stolk) is ingezet via (lokale) media, social media en verspreid door heel Nederland met behulp van het netwerk. Zie het overzicht in bijlage 1.

Team
Reclaim the Seeds werd ook dit jaar weer georganiseerd door een kerngroep van vrijwilligers waarvan een aantal betrokken is bij ASEED en ERGroeit. In de kerngroep zitten Flip Vonk, Max de Corte, Cathy van den Berg, Elly Jansen, Sarah Stolk, Caroline de Vlaam en Leonie Roukens. En we hebben nooit zo’n groots festival kunnen neerzetten zonder de hulp van ruim 30 vrijwilligers die ons hebben geholpen totdat de laatste tafel weer op zijn plek stond.

Hoe verder?
Hoewel we tevreden waren over Reclaim the Seeds en ERGroeit afgelopen 24 februari weten we nog niet hoe het verder zal gaan. Reclaim the Seeds heeft na zeven edities in Nederland de meeste regio’s inmiddels gehad. Het blijkt elk jaar weer een flinke klus om voldoende financiering en een geschikte ruimte te vinden. De focus zou ook meer op regionale zadenbeurzen kunnen worden gericht, zoals er, deels als resultaat van Reclaim the Seeds, nu al lokale zadenfestivals bestaan bij Driebergen en Groningen. Ook in Amsterdam was dit jaar een regionale beurs. Wordt vervolgt…

We kijken met ERGroeit uit naar nieuwe activiteiten. Er is veel enthousiasme in ons groene netwerk. Ben of ken jij iemand die ons team kan versterken? Of heb jij ideeën voor een volgend festival? Neem dan contact met ons op.

Foto’s door Cathy van den Berg, Friscat

Ga naar het workshopoverzicht en programma of lees meer over het team.

Meer informatie vind je op Reclaim the Seeds, volg ons op Facebook.

Delen

Over de Auteur

Gesloten voor reacties