Kastuinbouw in de stad / Primair product energie

0


De ontwikkelingen in de kastuinbouw laten zien dat agrarische activiteiten meer kunnen opleveren dan voedsel, bloemen en basismateriaal voor andere producten.
De kas van nu kan ook energie leveren. Op verschillende locaties in Nederland worden nu kassen gebouwd die als hoofdproduct energie leveren en als bijproduct bijvoorbeeld tomaten.

Minister Verburg (LNV) ziet duidelijk een meerwaarde in deze ontwikkeling en heeft het oorspronkelijke bedrag voor energie-innovaties van 3,5 miljoen euro verhoogd naar 16,3 miljoen euro. Waardoor veel meer aanvragen kunnen worden gehonoreerd.
Juist voor agrarische activiteiten in een stedelijk context zijn deze ontwikkelingen interessant. De stadsagrariër is nl. naast producent van agrarische producten vnl. een dienstenboer.

Zo zie ik een beeld voor mij van een groot kantoorgebouwen complex, waarbinnen een kassencomplex is geïntegreerd waar naast dat hier in een aantrekkelijke ruimte kan worden geluncht, de producten voor de catering worden geteeld door een tuinder, hierdoor de CO2/ zuurstof verhoudingen en luchtvochtigheid van het kantoorgebouw in gezonde verhoudingen aanwezig zijn en als laatst dat de kas energie (warmte en koeling) levert aan het complex, waardoor er minder of geen energie voor stoken van buiten wordt betrokken.

Dit zou een joint venture kunnen zijn van het bedrijf in het kantoor complex, de energie leverancier, het catering bedrijf en de agrarisch ondernemer.

Meer achtergrond informatie
1 en 2

Delen

Over de Auteur

Laat een reactie achter