Voedselbossen in een notendop – ERGroeit 2017

0

In workshop ‘voedselbossen in een notendop’ gaat Xavier San Giorgi in op de basisprincipes van een voedselbos en zullen er een aantal heerlijke plantsoorten de revue passeren.

Voedselbossen of forest gardens zijn een opkomende vorm van meerjarige (stads)landbouw. Bij een voedselbos worden ecologische principes van een natuurlijk bos benut om een verrassend grote variatie aan fruit, noten en eetbaar blad te produceren. Een voedselbos is tegelijkertijd een mooie plek waar mensen, vogels en insecten graag verblijven. Voedselbossen zijn productief zonder schadelijke input van kunstmest of bestrijdingsmiddelen en eenmaal aangelegd is er weinig beheer nodig. Een (grote) achtertuin is al als voedselbos in te richten, maar ook stadsparken, recreatiebossen en agrarisch gebied zijn zeer geschikt.

Xavier San Giorgi van Æ (Food Forestry Development) heeft een verscheidenheid aan voedselbossen ontworpen, aangelegd en in beheer. Projecten zijn o.a. Architectuurpark Makeblijde (Houten, Utrecht), het reeds geopende voedselbos voor Landgoed Oostwaard, Voedselbos Metabolic, NIOO-KNAW, de nieuwe stadswijk Rijnvliet van Utrecht, eiland Utopia (onderdeel van Floriade 2022) en een biologische varkenshouderij.

Bekijk het hele workshopoverzicht en koop je kaartje >

Delen

Over de Auteur

Gesloten voor reacties