Bijen op de bieb

0

Sinds kort wonen er bijen op de Centrale Bibliotheek Rotterdam.

Donderdag 31 mei van 16.45 uur (inloop) tot ongeveer 18.15 uur vind de informatieve bij-eenkomst “Bijen op de bieb” plaats. Locatie: de Glazen Zaal op de eerste etage van de Centrale Bibliotheek. Toegang is gratis. Aanmelden; bijenopdebieb@bureaubotersloot.nl

Bijen op de bieb

In Rotterdam zoemt het deze zomer; de bijen zijn met enthousiasme onthaald op het groene dak van Bibliotheek Rotterdam aan de Hoogstraat. De bijen verzamelen hun stuifmeel en nectar uit parken, bomenlanen, uit tuinen, van balkons en groene dakterrassen, en natuurlijk uit alle stadslandbouw initiatieven. Bezoekers van de bibliotheek kunnen door het raam kijken naar de bijen-bedrijvigheid op de vliegplank.

Een podium voor de bij

Op de bieb hebben de bijen een podium gekregen. Bibliotheek Rotterdam en Bureau Botersloot werken samen om de stad kennis te laten maken met de bijen en tegelijk het nut en de noodzaak van een gezonde bijenbevolking onder de aandacht te brengen. Juist in dit Jaar van de Bij. Wij zijn namelijk in hoge mate afhankelijk van bijen, zij leveren de essentiële bestuivingsarbeid bij het ontstaan van groenten en fruit. Zonder bijen zou ons dagelijks eten er echt heel anders uit zien.

Bijen in de stad

Bijen hebben diversiteit nodig om te overleven en deze biologische diversiteit is nu meer te vinden in de stad. De landbouwgronden buiten de stad zijn steeds meer getransformeerd tot monoculturen. In veenweidegraslanden zijn weinig drachtplanten te vinden. Grote percelen koolzaad of kersen leveren voor de bijen maar voor een korte periode één type stuifmeel.

Een groene en biodiverse stad is niet alleen goed voor bijen maar goed voor iedereen; een biodiverse stad is een aantrekkelijke woonstad, een basis voor een florerende economie. Bovendien, met de bij in de stad krijgt het stedelijk groen een levendige dimensie wanneer beplanting niet alleen mooi groeit en bloeit, maar ook zacht zoemt!

De drachtplanten worden beloond met een bezoek van de bij en de stad wordt beloond met eigen stadshoning. Als iedereen goed meewerkt, dan kan er aan het einde van het zomerseizoen Rotterdamse Bibliotheekhoning worden geproefd in het café van de Bibliotheek.

Juist mensen in de stad kunnen hun steentje bijdragen aan het voortbestaan van de bij. Natuurlijk door hun tuin, balkon en dakterras aantrekkelijk voor bijen in te richten. Maar misschien ook wel via hun werk. De groenbeheerders hebben invloed op de diversiteit van de beplanting in de stad. De bibliotheekdirecteur heeft alvast een bijenkast laten plaatsen op het groene dak van zijn bibliotheek. En zo zijn er allerlei voorbeelden denkbaar. De bijen hebben u nodig!

Meer weten?

Wilt u meer weten over de bijen? Hebt u ideeën over bij-vriendelijkheid in de stad? U bent van harte uitgenodigd voor de informatieve bij-eenkomst op 31 mei. Portefeuillehouder Said Kasmi verwelkomt de bijen in het centrum van Rotterdam. Mart Toet, directeur van de bibliotheek opent de bij-eenkomst. De deskundigen geven informatie over bijen in het algemeen en over de bijen in de stad in het bijzonder.

U kunt uw vragen stellen en meepraten. En natuurlijk is er ook een toepasselijk hapje en drankje.

Donderdag 31 mei van 16.45 uur (inloop) tot ongeveer 18.15 uur. In de Glazen Zaal op de eerste etage van de Centrale Bibliotheek. De toegang is gratis. De ruimte is beperkt dus heel graag vooraf aanmelden; bijenopdebieb@bureaubotersloot.nl

Het weblog www.bijenopdebieb.wordpress.com volgt de logeerpartij van het bijenvolk. En Bibliotheek Rotterdam heeft uiteraard een interessante collectie boeken over bijen. Kijk ook in de agenda op www.bibliotheek.rotterdam.nl voor meer bijen-activiteiten.

Dit initiatief is ontstaan uit een samenwerking tussen deelgemeente Centrum, Bibliotheek Rotterdam, wijkorgaan Stadsdriehoek en Bureau Botersloot.

Delen

Over de Auteur

Gesloten voor reacties