Workshopoverzicht & Programma 2018

Programma
De kern van de dag is de zadenbeurs Reclaim the Seeds waar oude, lokale, zaadvaste en anderszins bijzondere zaden, knollen en stekjes zullen worden geruild, weggegeven en verkocht. Maar de markt is breder; er zijn ook kramen waar handige technieken voor de moes- en balkontuin worden gepresenteerd en je vindt er boeken over duurzame alternatieven voor tuin en maatschappij. Daarnaast zullen vele Rotterdamse stadslandbouwprojecten zich presenteren. Bekijk het overzicht van kramen >

Parallel aan de markt zijn er diverse workshops te volgen met praktische, theoretische informatie maar ook politiek/economische achtergrond informatie rondom zaden en stadslandbouw.

Workshops
Het overzicht van de workshops en het blokkenschema vind je hier. Volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven.

Innovatie van onderop
Het thema dit jaar is ‘Innovatie van onderop’. Recente ontwikkelingen met gentech, patenten op gewassen, pesticidegebruik en machtsconcentraties komen aan de orde. Maar de nadruk ligt op werkelijke innovatie: duurzaam en zelf te realiseren, zowel op technisch als sociaal gebied . Denk hierbij aan participatieve veredeling, nieuwe tools om thuis voedsel te verbouwen, bodemverbetering (en het ontwikkelingen van technieken die de bodem verbeteren), het gebruiken van afval als grondstof (gebruiken) of geheel circulair voedsel produceren.

Organisatie
In 2012 heeft de milieuorganisatie ASEED als protest tegen de Europese zadenwetgeving voor het eerst het zadenfestival Reclaim the Seeds georganiseerd. Sindsdien wordt het evenement elk jaar, samen met lokale organisaties en individuen, in een andere stad georganiseerd. Het was de hoogste tijd om Rotterdam aan te doen en een samenwerking met ERGroeit lag voor de hand. Inhoudelijk is er veel overlap met deze Rotterdamse organisatie die al een paar jaar een boeiend workshopprogramma over stadslandbouw weet te organiseren.

De dag wordt geheel georganiseerd door vrijwilligers. Met een relatief laag budget wordt een vrij toegankelijk evenement gerealiseerd. Om de begroting rond te krijgen rekent de organisatie echter wel op flink wat donaties. Ook hulp op de dag zelf is welkom.