Cursus Rotterdamse Oerbacterie

1

Binnen de landbouw zijn er grofweg 2 stromingen. De ene weg is van de elementen (scheikunde) en de andere is van die van de organismen (biologie) In het laatste geval is de bekendste stroming die van de Biologische Landbouw. Herkenbaar op de verpakkingen dmv logo en SKAL nummer.

Belangrijk hierbij is het bodemleven wat naast alle zichbare organismen als wormen, aaltjes en springstaartjes voor namelijk bestaat uit Schimmels en Bacterien.

Om die laatste gaat het onderstaande. Wil jij je eigen Rotterdamse oerbacterie brouwen? Transistion Town Rotterdam organiseert de volgende activiteit>

De Rotterdamse Oerbacterie!

 

We kennen misschien wel de ´effective micro organismen´ (e.m of Bokashi) ontwikkeld door de Japanner Teruo Higa Okinawa, in 1991 en intussen wereldwijd gedistribueert.

Dit zelfde concept wordt inmiddels op oerhollandse bodem gemaakt, dus dat scheelt weer import. `Boeroe´s` Piet en Frodo Dekker van de Heidevlinder ontwikkelde terplekke de Drentse Oerbacterie; speciaal lokaal en daardoor wellicht nog effectiever.

In 2010 hebben zij o.a cursisten van de Permacultuuropleiding begeleid in het proces een echte Haagse Oerbacterie samen te stellen die nu succesvol wordt toegepast in de Haagse stadslandbouwprojecten.

 

De cursus:

 

Samen maken we een fietstocht langs de meest uiteenlopende vegetaties die op Rotterdamse bodem te vinden zijn, waaruit de Rotte en de Maas natuurlijk niet mogen ontbreken.

Met het verzamelen van de Rotterdamse microben krijgen we inspirerende uitleg van Piet en Frodo waarna we ons mengsel gaan samenstellen met de nodige activators. (je krijgt hiervoor huiswerk 1 maand van te voren!).

We stellen een ´moedervat´ samen waaruit we eindeloos kunnen putten teneinde de Rotterdamse bodem te helpen verbeteren en verrijken.

 

Tijd dus om eens te kijken welke krachtige microben Rotterdam in haar duistere gewelven herbergt…! (bodemvervuiling in deze is een pré!)

 

Het beloofd een bijzondere dag te worden waarmee we weer bezig kunnen zijn met de essentie van het bestaan: (oer-) Bacterien!

 

Kijk hier alvast naar filmpjes: http://www.heidevlinder.nl/drentseoerbacterie.html

 

Wanneer: zaterdag 10 september 2011

 

Aanvang: 13.00 uur tot ongeveer 18.00 uur

 

(neem je lunch mee, voor koffie/thee wordt gezorgt)

 

Lokatie: wordt van te voren bekend gemaakt aan wie zich heeft opgegeven, evenals (simpel) wat alchemistische huiswerkopdrachten.

max aantal deelnemers: 25

Delen

Over de Auteur

1 reactie