Stadslandbouw levert maatschappelijk rendement

0

We kregen al een voorproefje op de expertmeeting “Het rendement van stadslandbouw“, maar nu is de maatschappelijke kosten baten analyse (MKBA) door Witteveen+Bos dan afgerond: stadslandbouw levert geld, werk en hogere huizenprijzen op. Nu is een MKBA geen wet van Meden en Perzen, want gebaseerd op allerlei aannames, waarbij wordt geprobeerd kwaliteit in kwantitatieve, economische gegevens om te zetten. Maar het is toch een belangrijk, wetenschappelijk onderbouwd signaal aan bestuurders om stadslandbouw serieus te nemen en er vanuit een maatschappelijk belang in te investeren. En daar is het ook voor bedoeld. De MKBA Stadslandbouw is uitgevoerd in opdracht van het Stedennetwerk Stadslandbouw, waarin ambtenaren en beleidsmakers ervaringen, vragen en kennis delen op het gebied van stadslandbouw. Dit overzicht van de WUR behandelt kort wat een MKBA is en kan betekenen voor stadslandbouw.

Daarnaast is de uitdaging om baathouders te koppelen aan de investeringen om het mee te kunnen nemen in een verdienmodel, waarmee initiatieven op eigen benen kunnen staan. Bij de presentatie op de expertmeeting vertelde Ursula Kirchholtes (Witteveen+Bos) dat er meestal meer baathouders zijn dan wordt gedacht en dat ze over het algemeen ook aan te spreken zijn op bijdragen in de kosten. Je moet hen vroeg betrekken en vanaf het begin sturen op baten.

Het rapport is (nog) niet online. Deze flyer geeft een korte toelichting op het onderzoek.

 

Delen

Over de Auteur

Laat een reactie achter