ERGroeit: Moestuinieren op stadsbalkon

0

Een moestuin op je stadsbalkon, kan dat?
Dat is waar deze workshop zich op zal richten.
Het is heel leuk je eigen groenten te kunnen telen; daar heb je niet per se een grote tuin voor nodig. Met wat creativiteit kun je ook op een balkon prima moestuinieren. Aan de hand van foto’s zal ik laten zien hoe ik op mijn balkonnetje van 2,5 m2 meter een moesbalkon gecreëerd heb. We bespreken de mogelijkheden qua inrichting èn welke planten geschikt zijn. Je zult zien dat een balkon ook zo zijn voordelen heeft. Zo houdt een betonnen balkon veel warmte vast. Verder zullen we ons richten op de opstartfase en natuur -en milieuaspecten. Meer groen op je balkon gaat opwarming van de stad tegen èn zorgt voor meer vogels en insecten. Je gaat naar huis met een (globaal) plan voor jouw moesbalkon. Deze lezing is erg interactief en daarmee ook het perfecte moment om ervaringen en ideeën uit te wisselen.

Sanne van Aperen is fervent balkontuinier en een van de prijswinnaars van RMC’s Meest Milieuvriendelijke Balkon of Dakterras 2012. Uit het juryrapport: “Onvoorstelbaar wat met zo’n kleine ruimte, en vooral ook zo’n klein budget is gedaan. Het is een mini-oase in een zeer stenig deel van de stad.” “Klein maar fijn, een heel goed voorbeeld om te laten zien wat op een klein balkon allemaal mogelijk.”

Deze workshop maakt deel uit van ERGroeit 2015. Het complete workshopoverzicht vind je hier.

Onvoorstelbaar wat met zo’n kleine ruimte, en vooral ook zo’n klein budget is gedaan. Het is een mini-oase in een zeer stenig deel van de stad. Op een balkon regenwater opvangen voor de planten is echt knap. Het is een moes- en siertuin in één. Al haar groene vriendjes worden piekfijn verzorgd.

De potten komen van de kringloop, zijn gekregen of geruild en het bankje is gemaakt van gebruikt hout. Nauwkeurig wordt er bijgehouden welke fauna deze plek bezoekt. De winnaar is echt gedreven en we weten zeker dat ze haar leven lang voor de natuur zal gaan.

Klein maar fijn, een heel goed voorbeeld om te laten zien wat op een klein balkon allemaal mogelijk.

Delen

Over de Auteur

Laat een reactie achter