Voedselrevolutie uit het veld

0

Een jaar of drie nadat ze door Will Allen in de USA werd uitgeroepen, is ze nu ook in Nederland uitgebroken: de voedselrevolutie (of  ‘food revolution’ in goed twitters). Onder deze naam presenteerden Foodlog en Urgenda dit weekend (in de NRC en in den lande) een goed doordacht manifest van uit het veld dat een welkom antwoord biedt op de inhoudelijke leegte vanuit de huidige politiek.

Onderliggende vraag is hoe we een meer regionaal georienteerde landbouw kunnen vormgeven waarin de ecologische, ethische en esthetische waarde ook economisch wordt gewaardeerd. Het manifest hint hiernaar door deze vier waarden te verbinden als ‘Denk EEEE’ en te stellen dat niet alleen kringlopen maar ook geldstromen regionaal gesloten moeten worden, maar hier ligt nog een gevoelig punt. Moeten we binnen de huidige marktvoorwaarden de basis leggen voor een systeem dat binnen heel andere randvoorwaarden (post peak oil en peak resource) zal moeten gaan fungeren? Hier zal de komende tijd een diversiteit aan oplossingen komen, van oplossingen binnen het systeem tot oplossingen die het systeem opnieuw uitvinden of overbodig maken. De uitdaging is om binnen die diversiteit het kaf van het koren te scheiden, de eco-marketing van de echte vernieuwing. Het is de bedoeling dat deze beweging hier ook een rol in gaat spelen. Zoals het eerste punt in het manifest luidt: ‘Als consumenten, producenten en winkeliers samen bepalen wat er op ons bord komt, ontstaan nieuwe markten waar iedereen zich verantwoordelijk voor voelt.’ Lees het hele manifest hier en kijk eens op de bijbehorende website.

 

Delen

Over de Auteur

Gesloten voor reacties