Volgende editie ERGRoeit op 14 februari 2015

0

Voorbereidingen Stadslandbouwfestival ERGroeit in volle gang!

ERGroeit, hét Stadslandbouwfestival van Nederland, vindt komend jaar voor de derde keer plaats. ERGroeit is geïnspireerd op Green Thumb Grow Together uit New York. 30 Jaar geleden is daar een beweging voor gemeenschappelijk tuinieren ontstaan als antwoord op de financiële crisis in de jaren ‘70. Ondertussen ondersteunt Green Thumb Grow Together meer dan 600 gemeenschappelijke tuinen door middel van maandelijkse workshops, met onderwerpen die variëren van basistuinieren tot en met gevorderd (stads)landbouwen en organisatorische zaken. Paul de Graaf – onderzoeker, architect en medeoprichter van Eetbaar Rotterdam – werd na een bezoek aan dit evenement zo enthousiast, dat hij een Nederlandse versie hiervan heeft geïnitieerd. Met nog maar 2,5 maand te gaan zijn de voorbereidingen voor de derde editie van ERGroeit nu in volle gang. Op 14 februari 2015 pakt het festival uit met 20 inhoudelijke en veelal praktische workshops.

De eerste twee jaar van het festival leverde lovende en enthousiaste reacties op “Ga zo door, superleuk en interessant” en “Ik kom zeker terug om nog meer workshops te kunnen volgen”. Het workshopprogramma bestaat uit nieuwe en succesvolle bestaande workshops met als thema’s zaaien, telen en oogsten. Onderwerpen daarbij zijn bijvoorbeeld ‘Hoe betrek ik mijn huurbaas bij mijn groene project’, het kweken van paddestoelen en balkontuinieren. Dit jaar gaat het programma nog een stap verder. ERGroeit gaat meer en meer inzetten op de voedselveerkracht van Rotterdam, het overbrengen van ambachtelijke kennis met betrekking tot voedselproductie en verwerking. Op die manier worden waardevolle kenniskringlopen gecreëerd, die van grote betekenis zijn voor de stad. Daarmee krijgen ook beginnende ondernemers een podium om zichzelf te presenteren en te ontwikkelen. Naast het opdoen van kennis ontstaan nieuwe contacten en samenwerking; Michael Moerman van Stadskip: “Door die ene workshop kreeg ik de kans om kennis te maken met een geïnteresseerde groep mensen. De workshop werd met veel enthousiasme ontvangen. Naar aanleiding van de workshop ben ik op facebook het project Stadskip begonnen (zie: www.stadskip.nl)”. En Natalie Laats (Stadslandbouw Schiebroek): “Wij hebben op ERGroeit voor het eerst een workshop Turkse sarma en gozeleme maken gegeven.  We hebben geleerd hoe je dit stap voor stap moet regelen en hoe je het moet uitleggen aan je gasten.”

Net als vorige jaren wordt de dag afgerond met de bijzondere en inspirerende lunch van Cateringa en Kompanen, een moment bij uitstek voor verrassende ontmoetingen en heerlijk eten.

De twee eerste succesvolle edities laten zien dat ERGroeit een blijvertje is. ERGroeit wordt georganiseerd door een team van onafhankelijke stadslandbouwdeskundigen en -liefhebbers. Voor actuele ontwikkelingen van ERGroeit volg deze website

Voor de Pers:

ERGroeit is een evenement van Vereniging Eetbaar Rotterdam. Eetbaar Rotterdam zet zich al 7 jaar in voor het bekend maken en professionaliseren van Stadslandbouw en stimuleren van Stadslandbouw Cultuur.

Het ERGroeit team uit: Paul de Graaf – mede-oprichter van expertisegroep stadslandbouw Eetbaar Rotterdam en systeemdenker, Ragnhild Diepens- Natuurlijk op Zuid, Lidwien Fokkinga – Uit Je Eigen Stad, Max de Corte – Moestuinman, Rachelle Eerhart- IVN /GroenDichterbij en Bas de Groot – Walden21, Meriam Beek – Natuurlijk Spangen.

Contact: Lidwien Fokkinga, lidwienfokkinga@gmail.com, 06-31070913

Delen

Over de Auteur

Laat een reactie achter