Vastgoedcrisis en voedseldemocratie

1

In de Trouw van 6 februari 2012 staat een artikel over “Voedsel van onverkoopbare grond“, waarin ook Jan Willem van der Schans aan het woord komt over de rol van de vastgoedcrisis in de opkomst van stadslandbouwinitiatieven. Zijn verklaring hiervoor wordt door Dick Veerman met instemming aangehaald en samengevat als ‘o/g-ding’ (afkorting voor onverkoopbare grond – voor de twitteraars onder u)  in de comments van dit interessante stuk van Dorine Ruter. Het stuk is geschreven n.a.v. een lezing van Carolyn Steel in de Rode Hoed en inmiddels als “The Real Steel” te lezen op Foodlog.

In dit stuk worden interessante vragen gesteld over het vermogen van stadslandbouw om – door ‘food democracy’ bij te dragen aan structurele verandering van het voedselsysteem (zie ook haar comment onder het artikel op Foodlog). Dit meer politieke aspect van stadslandbouw als uiting van onvrede met het huidige systeem en middel om het te veranderen wordt ook kort aangestipt in het Trouw-artikel, en heeft al langer onze interesse als ER – zie ons manifest uit 2009. Maar waar dit zich meer op de stad richtte, heeft ER en met name Jan Willem zich ook al langere tijd vanuit dit perspectief in de discussie in de landbouw gemengd. Recentelijk is als onderdeel van dit symposium een sessie gehouden over de potentie van stadslandbouw voor de reguliere land- en tuinbouwsector, in opdracht van het InnovatieNetwerk. Binnenkort volgt een verslag van deze sessie.

Delen

Over de Auteur

1 reactie