Stadslandbouwbedrijven in de problemen

0

In korte tijd komen twee stadslandbouwbedrijven die zich als koploper presenteerden negatief in het nieuws. Het AD bericht in haar Haagse editie dat Urban Farmers in Den Haag failliet is. Over de reden is officieel nog niet veel bekend, maar eerdere berichtgeving in het AD suggereert dat een weinig onderscheidend aanbod van vis en groenten niet kon worden gecompenseerd door het zeer onderscheidende verhaal en bijbehorende rondleidingen, bijeenkomsten en educatie.

En in de Rotterdamse editie van het AD maakt Uit Je Eigen Stad bekend dat ze ‘voor de toekomst vechten’, dit aansluitend op een slechte recensie in dat zelfde AD. Al is in SLT eerder een kritische noot gekraakt over de keuzes van het huidige management, zou het toch erg jammer zijn voor Rotterdam als de locatie aan de Marconistraat zou moeten sluiten.

Gemene deler is dat beide stadslandbouwinitiatieven zich met nadruk als onderneming hebben gepresenteerd die professionele stadslandbouw bedrijft. Nu twee koplopers zo kort op elkaar negatief in het nieuws komen, roept dit vragen op over de haalbaarheid van stadslandbouw.

Mogelijk is hier sprake van de wet van de remmende voorsprong maar gehoopt mag worden dat de lessen van deze experimenten (want dat zijn het – meer dan bedrijven) worden geleerd ten behoeve van toekomstige initiatieven. Steun vanuit de samenleving en vanuit de overheid voor dit soort initiatieven is afhankelijk van de mate waarin dit soort projecten ook echt nieuwe inzichten bieden in het het veld waarin ze pionieren.

Lees ook ons artikel over het einde van Growing Power

 

 

 

Delen

Over de Auteur

Gesloten voor reacties