Het jaar rond met Rotterdamse Oogst

0

Zaterdag 15 december is de laatste R’damse Oogst Markt van dit jaar. Dit markeert een jaar waarin Rotterdamse Oogst flink aan de weg heeft getimmerd. Wij hebben er van genoten en dankbaar gebruik gemaakt van de podiumfunctie van Zaait! en Festival.

Op Zaait! hebben we zaadjes geplant (in figuurlijke zin) voor Eetbaar Katendrecht en ook op het Rotterdamse Oogst Festival waren we van de partij. “Ik proef het.” Korter en krachtiger werd het niet samengevat bij onze (il)legale melkbar. Tientallen mensen hebben een glaasje melk vers van de koe geprobeerd. Sommigen vonden het een beetje spannend, anderen kenden het nog van vroeger of gaan zelf af en toe naar de boer om verse ongepasteuriseerde melk te halen. Maar iedereen vond het lekker en veel mensen proefden het verschil. Melkproductie was vroeger onderdeel van een lokale kringloop. Als vers product moest het dicht bij de stad worden geproduceerd. De koeien kregen op hun beurt weer voedingsrijk bierbostel (een restproduct uit de lokale brouwerijen) te eten. Tegenwoordig wordt het via langere lijnen gedistribueerd en daarom is pasteurisatie ingevoerd om de houdbaarheid te verlengen. In een korte keten is pasteurisatie in  principe overbodig en behoud de melk zijn oorspronkelijke smaak en voedingswaarde.

Naast events als Zaait! en Rdamse Oogst Festival versterkt Rotterdamse Oogst met meer reguliere markten de korte keten van producent naar stedeling. De  markt op zaterdag 15 december is de laatste van een serie van vier Rotterdamse Oogst Markten. Komend jaar wordt de Markt van R’damse Oogst maandelijks gehouden (10 keer), waarmee lokale producten een steeds vanzelfsprekender onderdeel van het voedselaanbod in Rotterdam worden. Deze trend wordt versterkt door de komst van Marqt (die daarmee in de lacune stapt die het voortijdig (en voorlopig?) faillisement van Landmarkt Rotterdam achterlaat) en een groeiend aanbod van lokale producten (van regionaal tot aan producten Uit Je Eigen Stad) in restaurants, voedingswinkels en hier en daar in supermarkten (Correctie: Marqt richt zich niet specifiek op lokaal, Landmarkt R’dam is nooit van de grond gekomen en lijkt na het faillisement van de vestiging in Apeldoorn op de lange baan geschoven. Dank je, Jan Willem). De houdbaarheid van deze trend is afhankelijk van een begrip voor de meerwaarde van lokaal bij de consument. Het vertellen van het verhaal middels markten en events speelt hier een belangrijke rol in. Uitdaging blijft het betrekken van een bredere groep Rotterdammers die niet vanzelfsprekend meer betaalt voor versere zuivel, vlees of groente uit de nabije omgeving.

Het meest recente project van R’damse Oogst is de realisatie van het Varkenshuis op Katendrecht. Het Varkenshuis is een project van PeerGroup: een huis in de stad waar komend jaar twee varkens liefdevol worden verzorgd door een collectief van Rotterdammers om ze eind van het jaar te slachten en op te eten. In januari trekken de varkens in, maar er moet nog wel een onderkomen getimmerd worden. In het weekend van 21-23 december wordt gestart met de bouw en hulp is welkom. We zijn benieuwd naar de uitkomsten van dit interessante experiment, die hopelijk voorbij een eenmalig kunstproject reiken. Op naar 2013!

Delen

Over de Auteur

Laat een reactie achter