Stadslandbouwopleiding Warmonderhof

0

Vandaag gaat de eerste opleiding Stadslandbouw in deeltijd van de Warmonderhof van start. Deze opleiding is een direct gevolg van de KIGO “De stedelijke kringloop als inspiratiebron voor nieuwe vormen van landbouw” die door Eetbaar Rotterdam is geinitieerd in 2009-2010. We zijn blij dat de toen geplante zaden bij de Warmonderhof zo mooi tot wasdom gekomen zijn!

Er zijn twee opleidingen waarvan “Stadslandbouw praktisch” vandaag van start gaat en “Stadslandbouw organisatorisch” begint op 1 oktober (inschrijven nog mogelijk).

Dat de eerste opleiding stadslandbouw hier vandaan komt is niet meer dan logisch, gezien de voorstedelijke oorsprong van de Warmonderhof. Zij werd in 1947 opgericht door een groep bio-dynamische tuinders die vanuit Warmond hun producten af zetten bij particulieren in de regio Leiden/Oegstgeest. Zij hadden als BD bedrijf een speciale ontheffing van de veilplicht die voor tuinders in die tijd geldt. Met andere woorden, zij beleverden toentertijd al – vanuit de periferie van Leiden – een specifieke, op kwaliteit gerichte lokale markt, buiten het gangbare systeem om. De opleiding kenmerkt zich ook nu nog door om niet (alleen) te denken vanuit een minimaal aantal hectares,  maar vanuit de mogelijkheden en beperkingen van de beschikbare grond. Daarom is het ook niet toevallig dat stadsboer Bas de Groot (en iemand als de Dakboerin) hier zijn opleiding genoten heeft. Bas zal vandaag ook als docent aanwezig zal zijn.

Lees ook dit artikel waarin coördinator Bart Willems ingaat op de redenen om de opleiding te beginnen.

Delen

Over de Auteur

Laat een reactie achter