ERGroeit lunch door Youth Food Movement Rotterdam

0

We eten allemaal. Voedsel is heel dichtbij, maar tegelijkertijd een van de meest complexe onderwerpen die je kunt aansnijden, een onderwerp dat raakvlakken heeft met vrijwel alle maatschappelijke en ecologische thema’s van deze tijd. YFM Rotterdam, dat  onderdeel is van de nationale jongerenbeweging Youth Food Movement en het internationale Slow Food, verzorgt dit jaar de lunch bij ERGroeit.

LianneTerMaat / Damn Food WasteWij vinden het heel leuk om te koken, maar nog mooier als we ook een boodschap over het eten kunnen overbrengen. Het leeuwendeel van de ingrediënten van de lunch is namelijk gered van de prullenbak. Nee, het gaat hier niet om eten dat niet meer geschikt is voor consumptie, maar om producten die nog ontzettend goed gegeten kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan producten die wegens schoonheidsredenen, maatstaven, overproductie of inefficiëntie in de productieketen, niet bij de consument terecht komen.

DFWIn juni 2015 hebben we samen met andere partijen een megalunch geserveerd in hartje Rotterdam waarbij ruim 3.000 bezoekers konden genieten van 1.000 kilo voedsel wat anders in de prullenbak zou verdwijnen. Damn Food Waste heeft ons doen inzien hoe groot de problematiek en daarmee ook kansen zijn!

We maken het onderwerp voedselverspilling graag zicht-, proef- en tast- en bespreekbaar middels de lunch van ERGroeit. Waar komt al dat eten vandaan? En waarom wordt het niet opgegeten? Vragen die wij aan de boer, producent en distributeur hebben gesteld, en die wij graag met jullie delen. De oplossingen zijn niet hapklaar, maar de lunch wel! Tot 2 april!

YFM zet zich in voor een ‘good, clean & fair’ voedselsysteem. Wij willen dat dat mensen weer respect krijgen voor dat wat er op hun bord ligt en de weg die het eten daarvoor heeft moeten afleggen. Eten moet met zoveel mogelijk aandacht voor dierenwelzijn en zo min mogelijk gifstoffen worden bereid. En we willen dat de producent van ons eten een eerlijke prijs krijgt. Dit doen we door het organiseren van evenementen zoals Damn Food Waste, FoodSafari’s, debatten en ‘eten-verbindt’ diners, om zo het complexe voedselsysteem behapbaar te maken voor onszelf, en anderen.

Fotocredits (van boven naar beneden): Eline Cox / Lianne Ter Maat / Damn Food Waste

Meer info over ERGroeit 2016 vind je hier.

Delen

Over de Auteur

Gesloten voor reacties