Symposium Ruimte voor Stadslandbouw in Rotterdam

Ruimte voor Stadslandbouw in Rotterdam

Symposium voor het concretiseren van kansen

Maandagmiddag 5 december 2011 – 13.30 – 17.00 uur
De Machinist – Willem Buytewechstraat 45, Rotterdam

Op 5 december  is het rapport “Ruimte voor Stadslandbouw in Rotterdam” gepresenteerd op het gelijknamige symposium. Het rapport werd in ontvangst genomen door Alexandra van Huffelen, wethouder Duurzaamheid, Binnenstad en Buitenruimte. Ook werd een Lay-out van het Stimuleringsfonds voor Architectuur gepresenteerd waarin het onderzoek is samengevat. De bevindingen van het onderzoek werden besproken in een publiek debat o.l.v. Bart Pijnenburg met naast de wethouder als speciale gasten Bart Jan Krouwel (voormalig Triodos en Rabobank), Peter Oei (Innovatienetwerk) en stadsagrariër Bas de Groot (UIT JE EIGEN STAD). Het rapport en de Lay-out zijn hier als pdf te vinden: Rapport // Lay-out

Verslag
Naar aanleiding van het rapport zijn we samen met onder andere beleidsmakers, projectontwikkelaars, ondernemers, bewonersinitiatieven, corporaties en gemeentelijke diensten om tafel gegaan om een stap verder te zetten in het concretiseren van de kansen die stadslandbouw biedt. Deze tafelsessies waren ingericht rond vijf thema’s. Het Portaal heeft in woord en beeld een verslag gemaakt van de middag: verslag en foto’s.
Hans Rutten van het Innovatienetwerk heeft n.a.v. het symposium een stuk geschreven genaamd Leren van Rotterdam.
Een reflectief verslag van het thema 5 door Jan Willem van der Schans, Rien Bongers en Paul de Graaf in opdracht van InnovatieNetwerk kunt u hier downloaden: “De onvemoede potenties van vormen van stadslandbouw voor de reguliere agrosector

Pers
RTV Rijnmond heeft op de dag zelf bericht over het symposium, op radio en op tv  (zie hier – klik op Rijnmond Nieuws – het item over stadslandbouw loopt van 12.42 tot 10:40).
In de Telegraaf stond op 6 december een artikel over het symposium genaamd  “Maak voedselbossen van nutteloos groen” met als ondertitel ‘Onderzoek bron van inspiratie  voor Rotterdam’. Zie hier de krant en lees het stuk hier.

Colofon
Het symposium is georganiseerd door Het Portaal (Rien Bongers, Pascal van der Sandt) i.s.m. Paul de Graaf

De dag werd voorgezeten door Bart Pijnenburg (Mensenland), en de tafelsessies werden geleid door Bart Pijnenburg, Paul de Graaf, Ans Stolk, Bas de Groot en Jan Willem van der Schans.

Het symposium werd mede mogelijk gemaakt door:
InnovatieNetwerk, ministerie van ELenI, DCMR, Rotterdams Milieucentrum, Programmabureau Duurzaam en Stimuleringsfonds voor Architectuur, Eetbaar Rotterdam en Het Portaal.

Aan het rapport hebben bijgedragen: Bas de Groot (UIT JE EIGEN STAD), Jan Willem van der Schans (LEI/WUR), Jos de Krieger en Cesare Peeren (2012architecten) en Nicole Hoven (Rotterdamse Oogst) met een financiële bijdrage van het Stimuleringsfonds voor Architectuur.